Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Свинаров: Бих се радвал България да има мощта да участва в мирни преговори за Украйна

"Каквото и да дадем за Киев - ще бъде малко", каза бившият министър на отбраната

05.07.2024 | 20:46 Редактор: Искра Ангелова

На Срещата на върха на НАТО България ще предложи 80 млн. евро за Украйна.

"При положение, че има толкова много жертви, да говорим дали тези 80 млн. са малко или много - е недостойно. Когато народните представители казаха, че не са запознати с българската позиция за Срещата на върха на НАТО, се оказа, че от предоставения документ само 12 депутати са го прочели. Безкрайно неприятно е президентът Байдън и президентът Путин да знаят нашата позиция, но ние българските граждани да не я знаем", каза бившият министър на отбраната Николай Свинаров в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му, каквото и да дадем за Украйна - ще бъде малко.

"Когато и да го дадем - ще бъде късно. Имаме наченки да сме една нормална и цивилизована държава в отношението си с Украйна. А срещата във Вашингтон е много деликатна и интересна. И е по-важно, че НАТО не участва в подкрепа на войната в Украйна, но държави членки на НАТО участват в тази подкрепа, а решението се взема на формат на НАТО. Важни са позициите, важно е кой какво прави", допълни Свинаров за Bulgaria ON AIR.

Според него е наивно да си мислим, че България има дипломатическата мощ да участва в мирни преговори за Украйна.

"Бих се радвал, ако това е възможно, но много не ми се вярва. Не виждам никаква промяна в позицията за мирните преговори. Първо - военните действия продължават, второ - и двете държави не променят позицията си. И двете страни търсят все по-голяма външна подкрепа, което усложнява допълнително нещата", подчерта бившият министър на отбраната.

Той е на мнение, че апатията към изборите става все по-голяма.

"Пеевски си позволи многократно да казва: "Аз съм председател на ДПС", но той е съпредседател, а не е председател. И това едва ли се харесва на почетния председател Ахмед Доган. А БСП трябва да изгради нова лява алтернатива, само че това е трудно, защото в България освен леви партии, други няма", поясни Николай Свинаров.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
колю
преди 2 дни
Свинаров още н е разбрал че никой н е уважава полегнали политици и васали н адруги държави затова и ние сме без тежест наникъде -има приказак не си ври гагата дет никой не я иска Сигнализирай за неуместен коментар