Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Журналист: Няма повод за разцепление, смятат Пеевски и Доган за баща и син

През годините ДПС е успявала да бъде монолитна, посочи Мехмед Юмер

05.07.2024 | 20:55 Редактор: Беатрис Младжова

Заговори се за трусове в ДПС, след като се появиха слухове за напрежение между почетния председател на партията Ахмед Доган и съпредседателя в партията Делян Пеевски.

"Може би този път наистина разногласието да е стигнало до ръба на разлом. Тук фокусът пада върху г-н Пеевски, което е нормално, тъй като той, след като бяха избрани и двамата съпредседатели през февруари, се отклони като мотора в партията. Не знам колко е бил кратък пътят на разногласието и защо. Може би наистина да търсим нишката в това, което видяхме като несъстоял се кабинет", заяви журналистът Мехмед Юмер в "Денят ON AIR".

Пеевски иска да работи със свои хора, а не такива на Ахмед Доган, смята той.

"За да имаме отговор, трябва много добре да познаваме детайлите. Това дали е чистка, дали е знак под някаква форма, че някой вече доста дълго трупа пребиваване във властта години и от един момент нататък трябва да се даде малко път и на другите, защото в ДПС отдавна е имало и това, че трябва да се обновява партията. Тук въпросът може би беше сведен до това, че някои хора са хора на почетния председател и затова г-н Пеевски може би не е съгласен да работи с тях", допълни Юмер пред Bulgaria ON AIR.

Към настоящия момент напрежението е спаднало и разумът е надделял, категоричен е журналистът.

"През годините ДПС е успявала да бъде монолитна. Отцепническите партии още от най-ранната епоха на прехода не успяха да разцепят ДПС, нито сега това разногласие и може би разминаване във вижданията по много пунктове. Някои очакват да има последствия, но други пък наистина говорят за двамата като за баща и син. Трудно е да кажа как ще процедира почетният председател. Няма повод за разцепление, защото всички осъзнават, че единството е най-важно в тази партия", коментира гостът.

По негови думи най-силната реакция идва от изселническите партии и това е разбираемо.

"И като говорим за Местан, и за Карадайъ, и Пеевски, хората виждат върха на пирамидата в Ахмед Доган и казват: "Той е най-мъдрият политик в държавата". Ахмед Доган знае какво прави. Сега вижда, че Делян Пеевски е развил успешен бизнес и защо да не се предостави възможност на този човек, който умее да прави пари да се развива в ДПС", посочи Юмер.

Очаквайте видеото с целия разговор.