Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Енергиен експeрт: "Булгаргаз" не се различава с нищо от останалите търговци на газ

"В електроенергетиката имаме тежки проблеми с цените за балансиране", каза Явор Куюмджиев

04.07.2024 | 21:04 Редактор: Вяра Димова

При този дефицит на кадри в енергетиката, трудно е да бъдат заменяни произволно. Г-н Иван Андреев е бил вече директор на АЕЦ. Неговият професионален път е преминал там. Г-н Николов е с по-широк поглед върху енергетиката. Беше шеф на БЕХ. Логично е човек, който разбира да отиде в АЕЦ, е човек с по-широк поглед, да отиде в БЕХ. И двата аса много добри специалисти. Това коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в "Денят ON AIR".

Като една от най-главните и отговорни задачи той посочи строежа на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" - 7-и и 8-и блок.

"Строителството на атомна централа изисква минимум три групи хора - строители, надзор и т.нар. инвеститорски контрол. Задача, която трябва да бъде национално усилие. Днес излезе информация, че българското правителство ще отдели стотици милиони левове за подпомагане на държавните и частни газови компании, които през 2022 г. наляха колосални пари в скъп газов "Чирен". Държавата признава, че "Булгаргаз" има големи проблеми", подчерта Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

В газовата енергетика има предизвикателство със строежа на новия газов коридор "Север-юг", изтъкна още експертът.

"В електроенергетиката имаме тежки проблеми с цените за балансиране. "Булгаргаз" не се различава с нищо от останалите търговци на газ, които функционират на територията на България", смята Куюмджиев.

От 1 януари 2026 г. всички ще излезем на свободния пазар, припомни той.

"Общата средна цена сигурно ще се повиши. Ще има и позитивни елементи, ще имаме, особено уикенда, нулева цена на електроенергията", обобщи още Куюмджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.