Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Защо политическият елит е "изхабен" и на какво се дължат трусовете в ДПС?

Румен Радев би направил силен резултат, казаха Кристиян Шкварек и Слави Василев

04.07.2024 | 20:23 Редактор: Вяра Димова

В момента единствените стабилни политически формации в парламента са ГЕРБ и "Възраждане". Във всички останали има някакъв лидерски въпрос. От вчера има в ДПС. В "Продължаваме промяната - Демократична България" има от момента, в който Христо Иванов подаде оставка. Във "Величие" има всеки ден. В БСП има от оставката на Корнелия Нинова, в ИТН има откакто Слави не се появява никъде. Това коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек в "Денят ON AIR".

Според политолога Слави Василев напрежението между Пеевски и Доган е реално и не трябва да се прави прибързана калкулация по отношение на възможностите на Пеевски.

"Големият баланс е как ще се премине през процес, който се замисля като проект от 20 години насам. Има друг въпрос - етническият. Партията да не бъде просто турска, а да се превърне в българо-турска", изтъкна Шкварек пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев турската държава е демонстрирала, че има отношение към ДПС.

"Не ѝ е безразлично дали ДПС ще се разцепи", добави политологът.

Всеки път, когато в рамките на ДПС и на турската общност в България са се създавали ислямистки крила, са били смачквани, смята Шкварек.

"В редица европейски държави текат тежки процеси на ислямизация. Трябва това да ни бъде цел номер едно, борбата със зависимост и корупция - цел номер две", допълни анализаторът.

Гостите се обединиха около мнението, че има огромна ниша в политиката - консервативната.

"Единственият човек, който може да претендира, да играе роля тип български Орбан, е Румен Радев. Ако излезе сега, може да заеме само мнозинство в НС. Той е от различно тесто. Разбира каква е отговорността и какви са предимствата и недостатъците", прогнозира Василев. 

При следващи избори избирателната активност ще падне още повече, каза Шкварек. Според събеседника му настоящият политически елит е "тотално изхабен".

"Настоящата политическа система не дава възможност на млади, енергични желаещи хора. Не могат да пробият. Структурата е затворена. Необходимостта от нещо ново ще провокира то да излезе", обобщи още Василев.

Гледайте целия разговор във видеото.