Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Държавата не финансира достатъчно киберсигурността - очакват ли ни още атаки?

"Чисто технологично може да се защитим", смята доц. Златогор Минчев

02.07.2024 | 21:14 Редактор: Деси Николова

Прокуратурата погна 21-годишният хакер с прякор Емил Кюлев заради нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви.

"Живеем в дигитална ера, нормално е да се крадат данни и информация. Дали ще е този изпълнител или някой друг, по-интересното е кой е поръчителят. Обикновено е някой скрит, който има или бизнес интереси, или някакви политически интереси. Ще зачестяват тези атаки", заяви експерт по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи е възможно да се стигне до поръчителя, но е по-важно да обърнем внимание на това как да се защитим в киберпространството.

"Големият проблем е, че инсайдърите, като Сноудън например, не можем да се защитим от тях, защото това е въпрос на идеологическо възпитание и за това трябва време. Винаги е имало и ще има такива проблеми. Чисто технологично може да се защитим, има много решения, които използват изкуствен интелект и трябва да ги обновяваме, но пък от друга страна трябва и да правим инвестиции в това, а пък нашата държава в момента се опитва да си направи правителство", коментира доц. Минчев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че държавата не влага достатъчно пари в киберсигурността.

"Там битката е и за информационно превъзходство, и за влияние. Когато говорим за държавната администрация, трябва да сме наясно, че там се работи на парче, въпреки че се инвестираха 2 милиарда в електронното правителство, към ден днешен нещата не са подредени, за което има много различни причини", смята киберекспертът.

Гледайте целия разговор във видеото.