Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Даниела Везиева: Имаме под 3 млн. работещо население, инвестициите са намалели

Според нея ще имаме редовно правителство

02.07.2024 | 20:45 Редактор: Искра Ангелова

Парите по ПВУ не са безвъзвратно загубени, все още може да догоним програма "21:27", стига да се вслушваме и да четем добре последния доклад на ЕЦБ. Но като слушам медиите, сме се съсредоточили върху четирите критерия, а не четем целия анализ, където се говори за съотношението между производителност на труда и цената на един работник. За това, че фискалната ни политика популистка, това е по-големият ни проблем. Това каза бившият министър на икономиката Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ ние не покриваме втория критерий, който е фискална политика.

"Казва ни се, че ние сме в сериозен риск по отношение на дефицита заради популистки политики. Това, което ни казват с този доклад, е не 1 януари 2025 година, те ни казват, че това няма да се случи, докато ние не постигнем устойчивост и да направим политики, които да са свързани с трайна устойчивост. Ние виждаме, че имаме под 3 млн. работещо население, което автоматично в следващите години ще увеличи дълга по отношение на хората в пенсионна възраст", добави Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е възможно да поискаме извънреден конвергентен доклад е възможно, но той ще отчете състоянието към момента.

"Ние няма как да го поискаме преди септември, може да го поискаме най-рано през октомври. И евентуално той да излезе в началото на следващата година. Те ни казват, че ние не инвестираме в инфраструктура, откъде намаляват инвестициите, износът, намалява и конкурентоспособността на икономиката. Новото редовно правителство трябва да се фокусира върху това", коментира бившият министър на икономиката.

Според нея България ще има редовно правителство.

"Единственият изход да влезем в Еврозоната е, ако ние направим едно дългосрочна концепция за развитието на страната със съответните политики и да покажем отговорно отношение за изпълнението. Кабинет на малцинството е обречен на риск, това означава непрекъснато търсене на кворум и подкрепа, плаващи мнозинства. Инвестициите са намалели няколко пъти в сравнение с 2020 година", допълни Везиева.

Оказва се, че при европарите сме с най-ниската усвояемост - 4%.

Тя е категорична, че ако не започнем да правим реални реформи, няма да мръднем и със стъпка напред.

Гледайте целия разговор във видеото.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Разочарован
преди 1 ден
Тази не беше ли с разработка за докторска степен, за която доказаха, че е плагиатствала? Сега започнала да дава акъл?! По нейно време бяха най-големите далавери в ОПИК и яко крадене на европари, Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 1 ден
За какви инвестиции бълнуват тия ? София е пълна с бюра с чужди фирми - навлеци. Какво изобщо правят тия в БГ ? И не разбрахте ли че ако не си размърдате задниците никакъв напредък не очаквайте.... Сигнализирай за неуместен коментар