Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Овчаров: Няма причини да не се гласува проектокабинетът "Желязков"

"Такава ситуация на избори не е чак толкова необичайна", каза историкът

02.07.2024 | 20:33 Редактор: Вяра Димова

Когато човек може да надзърне в миналото, вижда доста неща, случили се на българския народ - много по-сложни, отколкото днешната ситуация. Такава ситуация на избори не е чак толкова необичайна. Това коментира археологът проф. Николай Овчаров в "Денят ON AIR".

Според него е добре да има обединение около трите приоритета, предложени от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"Независимо дали това ще бъде правителство на малцинството или експертно правителство. Няма по-важно от влизането ни в Шенген, от усвояването на средствата и националният бюджет. Не виждам причини да не се гласува утре това правителство", каза проф. Овчаров пред Bulgaria ON AIR.

"Продължаваме промяната" - "Демократична България" обявиха, че няма да подкрепят първия мандат.

"Имам чувството, че "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с облекчение хвърлиха властта. Някой трябва да управлява страната", добави той.

По думите на проф. Овчаров, ако проектокабинетът "Желязков" не бъде гласуван, се изчерпват възможностите за съставяне кабинет.

"Няма начин да се отиде към третия вариант - експертен кабинет. Ако утре не мине кабинетът, означава, че го бламират като предложение. На хората им писна от избори. "Продължаваме промяната" и ДБ са напът да отидат и по-назад в класирането. Най-вероятно ще влязат и още партии. Да не търсим най-доброто, а възможното", настоя историкът.

Той коментира и избора на новия Български патриарх.

"Срещал съм се един път с него във Видин. Направи ми приятно впечатление - тих, скромен човек. Не видях разделение", добави проф. Овчаров.

Гледайте целия разговор във видеото.