Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: Недопустимо е външни лица да се месят в политиката на Франция

В държавата текат напълно естествени процеси, смятат Надежда Ганева и проф. Захариев

01.07.2024 | 21:23 Редактор: Деси Николова

Съкрушителна победа на крайната десница и рекордна избирателна активност – това е равносметката от първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция.

"Какво ще стана на балотажа на 7 юли, няма как да знаем с точност. Или десницата ще има мнозинство, или няма да има. По последни данни, десницата взима 29%, партията след нея - левицата, взима 28%. Това е малка разлика, но какво ще се случи в последните няколко часа? Масово кандидатите от левицата и от партията на Макрон призовават там, където има балотажи, да се отказват и вече над 100 кандидати са се отказали в полза на следващия кандидат, който е втори, за да могат обединено да надвият десницата на балотажа", коментира медийният експерт Надежда Ганева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на международния анализатор проф. Захари Захариев няма нищо учудващо в ситуацията, която се разиграва във френския парламент.

"Това е една отколешна традиция във френския парламентарен живот. Когато се стигне до втори тур, винаги да започне една безкрайна търговска игра между различните политически сили, която е свързана не само с това кой да влезе в следващия парламент, но и която предвещава и възможните посоки за преговори и формирането на нови конфигурации в този парламент", разясни проф. Захариев за Bulgaria ON AIR.

И двамата коментатори бяха категорични, че понятието "крайна десница" е неправилно в случая на френския парламент.

"Чертае се на стената, като театър на сенките, зловещата фигура на така наречената "крайна десница". Не приемам и няма сериозен анализатор, който да приеме това понятие "крайна десница". В момента се чертаят именно онези страховити прогнози относно бъдещето. Забележете докъде стигнаха тези неща - премиерът на Полша взима отношение спрямо изборите във Франция и заплашва, Бербок в Германия също. Това е нещо, което е крайно недопустимо и представлява само по себе си груба намеса във вътрешните работи на една суверенна държава", каза проф. Захариев.

"Това са едни напълно естествени процеси във Франция, които се случват, които са отговор на водената през последните години политика най-вече на огромния проблем, който има Франция и това е масовата миграция. Това не е крайна десница. Ако погледнем картата на Франция, в огромен процент от областите първа сила е именно партията на Льо Пен. Това не са крайни хора и крайни французи, това са най-обикновени нормални французи, които не искат държавата им да се напълни, както в момента, масово с мигранти от Северна Африка", смята Ганева.

Гледайте целия разговор във видеото.