Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

След избора на Даниил: Политиката винаги е съпътствала църквата, важно е да е българофил

Иван Йовчев и Стоян Денчев изразиха оптимизъм за новия български патриарх

01.07.2024 | 21:14 Редактор: Беатрис Младжова

Българският патриарх Даниил отслужи първата си литургия.

"Това беше може би най-критикуваният кандидат от всички. Дали този избор е благодатен, смятам, че да. Това е един млад човек, един активен човек. Това, че има някои критики по отношение на конкретни въпроси, разбира се като частно лице в ролята си на митрополит той може да дава такива мнения. Той по-скоро разсъждава като църковник. Неговият поглед е общ, не можем да отречем и това, с което е допринесла Руската православна църква", заяви богословът Иван Йовчев в "Денят ON AIR".

Патриаршеската корона е много тежка, смята проф. Стоян Денчев, който не е изненадан от избора за нов ръководител на БПЦ.

"24 години съм член на Настоятелството на патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Уважавам и тримата митрополити, които бяха избрани, но си мислех, че ако остане един от двамата - Даниил и Гавриил, те ще прехвърлят гласовете си един на друг. Така и стана. Не е толкова важно това как някои го определят като русофил. За мен е важно той да бъде българофил, другото са политически етикети", коментира общественикът за Bulgaria ON AIR.

Това, че ние се опитваме да политизираме църквата, е голям проблем, категоричен е богословът. Но това се е правело и в миналото.

"Политиката винаги е съпътствала църквата. Това, че ние се опитваме да политизираме църквата, е голям проблем. Това наистина е сложна математика. Ние не можем да преценим дали има прехвърляне на гласове", посочи Йовчев.

"Това би могло да бъде една реакция на атаките, които имаше срещу него в периода, когато беше митрополит и в периода след като обявиха тримата митрополити, които да се борят за патриаршеския стол. Надделя разумът на най-големия църковен събор, в случая около 150 души, които избраха българския патриарх", добави Денчев.

Според Йовчев щом е успял да въведе ред като митрополит, ще успее да се справи и като патриарх.

"Заради всичко това, което се артикулираше дотогава в публичното пространство, затова и той е изненадан. Хората жадуват за справедливост и правдина. Няма как един добър митрополит, който е бил митрополит на отделна митрополия да бъде лош патриарх", каза богословът.

По думите на Денчев в църквата всички се отнасят с уважение един към друг.

"Аз бях на първата литургия. Не видях никакво разединение. Това дава пример. Те започнаха да се разбират, защо това да не стане и в държавата. Българският патриарх и Софийски митрополит обича България. Важно е да изповядва общочовешкият морал", допълни той.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Браво!
преди 2 дни
Руски шпионин- българофил! Аре чупката бе, ченгета. Сигнализирай за неуместен коментар