Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политолози: ГЕРБ ще губи гласове от подкрепата на ДПС, целта е кратко управление

Какво печели и какво губи Борисов от успешен първи мандат - коментар на Емил Соколов и Теодор Славев

01.07.2024 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева

Проектокабинетът "Желязков" е на политическата сцена - с много знакови имена от ГЕРБ. Гласуването в НС трябва да бъде в сряда.

Сигурно е, че не достигат 6 гласа, които дори Борисов допусна, че може да "стане трик" и да се намерят отнякъде. Ако бяха 16, нямаше да е толкова лесно, но за 6 може. Правителство с първия мандат дава ясна политическа отговорност, тя е в ГЕРБ. Правителство на малцинството без коалиционно споразумение, с плаваща подкрепа от ДПС и някакъв трик, поставят Борисов в неизгодна позиция. Сигурната подкрепа от ДПС е на висока цена", коментира политологът Емил Соколов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му от ГЕРБ са загубили гласове на последните избори именно заради близостта с ДПС и ако подкрепата продължи, оттеглянето на гласове може да е още по-голямо.

Политологът Теодор Славев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че кабинет на малцинството не се справи с 68 народни представители.

"Ако кабинетът мине, означава, че Пеевски става император на парламентарното мнозинство, ще трябва да се разчита от тук нататък на твърдите ПГ на ГЕРБ и ДПС. Има рискове и за другите парламентарни групи - когато започнат законите по ПВУ как ще гласуват от ПП-ДБ? По-добре лошо правителство от това да нямаме редовно правителство", заяви Славев.

Според него има вариант за мнозинство с третия мандат, въпреки че Борисов категорично отказа, защото той е склонен да си променя мнението. 

Емил Соколов не изключи вероятността допълнителни гласове за кабинет "Желязков" да дойдат от "Величие", тъй като нямат история, ясни структури и "това създава предпоставки някой като Пеевски да отиде и да търси подкрепа сред техните редици".

"Няма разговор за политики, защото няма поглед в бъдещето, не се гледа за 6 месеца напред, да не говорим за 3. Слушайки Борисов самият той очаква да има изненади, когато дойде моментът на гласуване", заяви още Соколов.

Славев допълни, че Борисов е опитен политики и не би "дал курбан един кабинет с толкова много знакови лица на ГЕРБ вътре". Политологът предположи, че ако има "трикове", едва ли лидерът на ГЕРБ не знае за тях: "Той каза друго - не ги правя аз, очевидно ГЕРБ не ходят при други партии".

И двамата политолози са убедени, че Пеевски все по еднолично ще ръководи ДПС, а всичко е съгласувано с Ахмед Доган. 

Гледайте целия разговор във видеото.