Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Боян Чуков: Много е вероятно Байдън да не стигне до изборите през ноември

"Европа се готви за промените, които ще настъпят след идването на Тръмп на власт", каза международният анализатор

28.06.2024 | 21:10 Редактор: Вяра Димова

Българският президент Румен Радев отхвърли поканата на Министерския съвет той да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО във Вашингтон.

"И европейците, и страните членки на НАТО от Западна Европа - нямат единно мнение. Не само в Унгария, не само в Словакия, но и други страни започват да имат по-овъртолени позиции, опитват се да се ситуират в бъдещето. Виждаме между нашия премиер и нашия президент двете линии, които ги има в САЩ", коментира международният анализатор Боян Чуков в "Денят ON AIR".

В България не се случва нещо кой знае какво по-различно от това, което виждаме в другите страни, каза гостът.

"Срещата във Вашингтон в момента ще се съобрази с това, което не се вижда на пръв план. Усещаме, че има някакви задкулисни договорки. Има някакви преговори между американците и руснаците, останалите не са в течение", посочи Чуков пред Bulgaria ON AIR.

Украинският президент Володимир Зеленски вдига мизата, но не преговаря с руснаците, подчерта още Чуков: "Зеленски е по-скоро говорител".

Първият за тази кампания предизборен дебат се проведе между настоящия президент на САЩ Джо Байдън и съперника му - Доналд Тръмп.

"Американските медии са категорични, че Байдън е загубил, включително и демократите. Големите финансови спонсори на демократическата партия искат смяната на Байдън. Най-големият му успех, който отчитат, е, че не е паднал, докато е бил в залата. Шоуто беше направено по необичаен начин - нямаше публика, микрофонът се изключваше. Това, че се проведе рано може би ще даде аргумент Байдън да бъде подменен. Говори се, че може да бъде подменен с Мишел Обама. Много вероятно е Джо Байдън да не стигне до изборите през ноември", анализира гостът.

Мишел Обама може по-достойно да представи демократите, на мнение е Чуков.

"В момента виждаме, че Доналд Тръмп ще спечели изборите. Америка е държава на големите изненади. Тръмп смени своите позиции - не е толкова против въоръжаването на Украйна. Американците имат традиция и много неудобните президент да ги застрелват. Доналд Тръмп няма да се спъне на финала. Всички се подготвят за идването му в Белия дом. Не очаквам промени в САЩ и позицията на САЩ. Европа се готви за промените, които ще настъпят в края на годината, след идването на Тръмп на власт", обобщи Чуков.

Гледайте целия разговор във видеото.