Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Пациенти бият лекари, но очакват добро лечение, в чужбина има дисциплина

"Детска болница трябва да има", каза проф. Васил Каракостов

28.06.2024 | 20:52 Редактор: Искра Ангелова

Казусът с детската болница се задълбочава - ДАНС обяви защо е привиквал членове на Обществения съвет.

"Здравните новини не могат да се конкурират с екшън новините, които се разиграват вече преди и след изборите. Не съм особено запознат с казуса ДАНС и детската болница, не мога да му хвана края. Така или иначе, детска болница трябва да има. Нямам представа каква ще бъде структурата на тази детска болница като профилиране, както и как ще изглежда тя. В Мюнхен най-голямата университетска болница има детска клиника, която не е на 1 етаж", каза неврохирургът проф. Васил Каракостов в студиото на "Денят ON AIR".

Той спомена, че е имало проучване на БЛС, в което се посочва, че 48% от здравните работници са вербално насилвани - псувани или обиждани, а 11% са бити.

"Тези, които ги псуват, те ще получат същото, но мълчаливо. Никой бит човек няма да се юрне с голям ентусиазъм да лекува неговия близък или дете, или самия него. Той е обиден, той е стресиран. Чрез бой и обиди не може да се допусне добро качество. Има правоохранителни органи, които трябва да се грижат за безопасността на гражданите както в обществените заведения, така и на улицата", допълни проф. Каракостов за Bulgaria ON AIR.

По думите му в чужбина има ред и дисциплина.

"Там не се допускат такива неща - 20-30 човека да крещят пред болницата, да обиждат - ами, не. Това нарушава спокойствието както на лекарите и сестрите, така и на пациентите. Хората тук искат конкретни неща за здравеопазването от политиците. Но ние винаги сме тичащи зад всички други", подчерта неврохирургът.

"Като видите броя на хората, гласували с подвижни кутии, и броя на освидетелстваните от ТЕЛК, ще видите, че има изключително голяма граница. Излезе и информация, че има хора, които са починали преди 1 година, но още са в избирателните списъци. Как бихте се почувствали, ако видите това и ви е близък?", попита проф. Васил Каракостов.

Той поясни, че повечето хора, които работят в ТЕЛК, са или в пенсионна, или надпенсионна възраст.

"Съмнявам се, че в България има толкова много инвалиди. Всеки пациент с хипертония да бъде подложен на ТЕЛК-ове решение е прекалено. Познавам пациенти, които взимат по 30 хапчета на ден за хипертония, включително и че се будят през нощта да си мерят кръвното", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.