Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Румен Петков: Изключено е да има реализиран втори мандат, трети - с тежки условности

"Правителството прави твърде смели кадрови решения", каза лидерът на АБВ

28.06.2024 | 20:27 Редактор: Вяра Димова

Цялата енергия на Борисов е хвърлена към съставяне на правителство на малцинството. Една част от депутатите, вън от ГЕРБ и ДПС, имат нагласата да подкрепят едно такова решение. Изключено е да има реализиран втори мандат. С много тежки условности може да се отиде към трети мандат. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков "Денят ON AIR".

По думите му е важно да се прави разлика между лидери и партийни ръководители.

"Не бих квалифицирал част от участниците като лидери. Очевидно е, че една част от тях са жизнено заинтересовани този парламент да продължи", уточни Петков пред Bulgaria ON AIR.

Според него правителството прави твърде смели кадрови решения.

"Държавата е в катастрофално състояние - отношението към службите, атмосферата в службите, състоянието на Конституцията и държавното ни устройство, погромът върху Конституцията. Ако се върнем в годините назад - службите не са били притискани, не са били политически агресирани, в периода 2001 - 2009 година. В останалото време е имало кадрови погром в службите. Днес имаме последващо продължение на това безумно поведение", смята лидерът на АБВ.

Обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно на полицията, а днес съдът реши да го остави за постоянно в ареста.

"Има комитет по посрещането. Той е поел ангажименти. Има напрежение в резултат на провалени няколко големи наркодоставки. Вероятно затворът създава по-голямо усещане за живот. Никой не искаше да докаже кой е бил в самолета. Пропускаме възможността да си спомним, че Брендо беше арестуван в Украйна", припомни Петков.

Ако хора с осъдителна присъда, доказани престъпници, ни обясняват какво представлява политическата система, това е илюстрация, че държавността в България е катастрофално състояние.

"И ние, и много дейци в БСП от години говорим, че консултацията в лявото няма алтернатива. Днешният разговор е солидно начало на процес, който няма да бъде безпрепятствен, но е необходим", обобщи Петков.

Гледайте целия разговор във видеото.