Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Политолог: За първи път Борисов е с каменна физиономия, този път на ход е Пеевски

"Дълго време ДПС беше само балансьор", каза проф. Тодор Танев

27.06.2024 | 20:55 Редактор: Искра Ангелова

Служебното правителство реши българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон да се води от президента Румен Радев, който обаче отказа изненадващо.

"Някои от страните трябва да покажат мускули, защото там никой няма да покаже мускули и не може да ги покаже. Тук, в София, обаче върви да се покаже кой е по-умният. Тази страна не заслужава тази външна политика, която не е нито външна, нито е политика. Така не може. Тук не става въпрос за рационално, има хора, които искат тук да е като Беларус, но ужасно много искат те да не са тук в това време, те са накъде друга - да шумолят с долари, с евро, или някоя друга валута", каза политологът проф. Тодор Танев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му отиването във Вашингтон, което все още не се е състояло, вече е злополучно.

"На всеки му е ясно, че в момента няма държава, която не се влияе от това, което става в Украйна. Но хайде да погледнем Чехия, Полша, Румъния - всички други могат, само ние не знаем. Това е провинциализъм, нашите села са европейски, провинциализъм е несбъднатият град. Това са хора, които нямат понятие къде се намират, техните гени са гладни на култура. Тези хора, които не могат да разделят Русия от България, България от сляпото подражание на Запада - тези хора не са имали поколения назад никакво понятие какво е това", допълни доц. Танев за Bulgaria ON AIR.

Според него ще има предсрочни избори.

"Въпросът е дали ще бъдат в първото възможно време - октомври-ноември, или малко по-нататък. Но няма да бъдат след 4 години. Тези партии в момента ги е страх от сянката им заради парите. Има обаче по-тъмни кръгове отзад, които командват, тях не ги виждаме. Те са от много отдавна", подчерта политологът.

Доц. Тодор Танев е на мнение, че за първи път физиономията на лидера на ГЕРБ - Бойко Борисов, е каменна.

"Той не е бил такъв дни наред. Това е ново явление и нещо не са се разбрали. Този път на ход е Пеевски, дълго време ДПС беше само балансьор, те в момента имат не само второто място, но те са на много важно място. В недалечно бъдеще те могат да обърнат гръб на Борисов, а него от това го е страх и могат да подадат на ПП-ДБ, ако те се променят", добави гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
ycyka
преди 1 ден
На обръщението "професоре" отговорът вероятно трябва да е "журналистке". Предлагам това неуважително "професоре" да се замени с "господин профеасор" или "уважаеми господин професор". Сигнализирай за неуместен коментар