Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Губим пари от ПВУ - има ли шанс да спасим по-голяма част от тях?

Проф. Ганчо Ганчев и Преслав Райков са на мнение, че сме в политически хаос

21.06.2024 | 21:25 Редактор: Искра Ангелова

България значително закъснява с изпълнението на ПВУ.

"Има голяма вероятност да загубим част от парите, поради неприемането на определени закони, които за задължително изискване за получаване на парите по линията за ПВУ. Но парламентът или служебното правителство имат възможност да компенсират това забавяне, и да спасим по-голямата част от тези ресурси. Изглежда трудно изпълнимо, защото има политическа неопределеност, имаме служебно правителство, което е с ограничена възможност, едва ли ще успеем да създадем редовно правителство, което да е в състояние да решава всички проблеми", каза финансистът проф. Ганчо Ганчев в студиото на "Денят ON AIR".

Финансовият анализатор Преслав Райков се съгласи с изказаното мнение и добави, че има административно безхаберие.

"Много е смешно, че този План беше планиран да бъде в най-кратките месеци след Ковид-19 и тогава сме си говорили, че целите на този план ще се изменят. Ние 3 години постоянно сменяме целите за какво ни трябват тези пари. Тези пари бяха предназначени за определени сектори, които бяха засегнати от Ковид-19, но цари административно безхаберие. Това блокиране на гласуването за тези средства, законовите промени, които не успяхме да направим в няколко правителства, говори за един тотален хаос", допълни той за Bulgaria ON AIR.

По думите му същият хаос е и при фондовете.

"4 години след Ковид-19 ние не можем да осъзнаем как да вземем тези средства. Конюнктурата се промени. Процесите, които тези средства трябваше да възстановяват, са отдавна възстановени. Сега се чудим как да ги вземем. Търсим как да си скърпим бюджета с тях. Ние разчитаме на тези средства. Всяко правителство разчита, че ще ги усвои. Има голям риск да ги загубим, както много други средства загубихме", подчерта Райков.

Проф. Ганчев е на мнение, че политическите интереси се променят и заради това се създава административен хаос.

"Не виждам как ще излезем от него, който води до административна неразбория. В основата си проблемът е политически и проблемът е, че колкото и да гласуваме, възпроизвеждаме структура, която не може да вземе решения. Очевидно някои политици трябва да си подадат оставката, да се махнат от политическата сцена, за да открият пространство за нови решения", категоричен е финансистът.

Според Райчев влизаме в поредния цикъл на това да няма кой да носи отговорност на дадените обещания.

"Всичко това, което гледахме през последните 4 години, ще го гледаме поне още 6 и повече месеца. Главната причина, която трябва да търсим, е това, че държавата не генерира достатъчно приходи. Те се генерират от работеща икономика, частен сектор. Трябва да се върнем към балансирани бюджети и бюджети в излишък. Много хора спекулират, че ние искаме да ограничим дефицитите и харчовете, само да за влезем в Еврозоната. Ами, не. Еврозоната не е реалистична за 2025 година, дори в средата на годината", подчерта финансовият анализатор.

"Не бяха направени необходимите реформи, особено във връзка с ПВУ, все пак има някакво развитие в страната, не може да се каже, че всичко е абсолютно зле. Липсва ни ясна икономическа стратегия. Основната причина, че нямаме работници е, че те напуснаха страната",

Гледайте целия разговор във видеото.