Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Инвестициите в ЕС са спаднали с 15% спрямо 2007г.

Коментар на Милена Милотинова в Денят Он Ер

14.01.2015 | 09:13 Редактор: Ирина Георгиева
Инвестициите в ЕС са спаднали с 15% спрямо 2007г.

На 13 януари ЕК одобри законодателното предложение за европейски фонд за стратегически инвестиции, който ще действа в партньорство с Европейската инвестиционна банка. Това съобщи Милена Милотинова в Денят Он Ер. По нейни думи именно този фонд е сърцето на инициативата на Юнкер или така нареченият план Юнкер, който се очаква да привлече 315 млрд. евро за инвестиции в ЕС.

"Идеята е европейският фонд за стратегически инвестиции да стартира с 21 млрд. евро - 16 млрд. публични средства и 5 млрд. от Европейската инвестиционна банка като привлече 15 пъти повече частен капитал в осъществяването на инфраструктурни проекти." - допълни Милотинова.

В момента работната група между Комисията и Европейската инвестиционна банка е идентифицирала около 2000 потенциални проекта на стойност 1,3 трилиона евро, коментира Милотинова. 

"Това, което беше казано на пресконференцията на 13 януари с участието на трима еврокомисари е, че фондът за стратегически инвестиции трябва да започне да действа до юни. През следващите месеци трябва да се постигне съгласие по детайлите между ЕК и ЕП. Началото на преговорите започва на 19 януари и всяка страна може да участва с двама делигати." - допълни Милотинова.

Стана ясно, че инвестициите в ЕС са спаднали с 15% спрямо 2007г. и анализите сочат, че кризата и инвестиционните дългове в някои части на Европа ги спират, коментира журналистът на България Он Ер.

Чуйте: