Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Иван Демерджиев: Ръководството на МВР извръщаше поглед от контролирания вот

"Калин Стоянов е много ценен, разбрахме защо на тези и на предходните избори", заяви бившият вътрешен министър

20.06.2024 | 20:30 Редактор: Толя Стоянова

Изборите, които се проведоха, бяха ясна илюстрация колко е важен контролираният вот при ниска избирателна активност. Много рязък е контрастът между избирателната активност в страна и в отделени малки секции. Причината МВР да не противодейства е ръководството, което извръщаше поглед. Много ясно може да си обясним подкрепата за този министър, който той получи. Калин Стоянов е много ценен, разбрахме защо на тези и на предходните избори. Той декларира готовност да остане във всяка власт, без дори да знае кои ще са политическите партии, които ще сформират кабинет. Това коментира бившият вътрешен министър Иван Демерджиев в предаването "Денят ON AIR".

По думите му голяма част от критиките, които идваха от страна на ГЕРБ, към служебните кабинети, бяха, че са правени кадрови промени.

"Сега се направи чистка, като в рамките на 1-2 седмици след стъпването на този служебен кабинет, се направиха промени на различни нива в държавата. Сега се попълниха и членовете на ДКСИ, които дълго време не бяха попълнени. Никой не коментира тези промени открито, те просто се случват", каза Демерджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че службите са важни "за определен тип политически сили, които имат нужда от подобни действия". Демерджиев подчерта, че те трябва да бъдат политически изолирани и неутрални.

"По времето, когато аз работих, службите бяха неутрални и не са били ползвани като бухалка. Многото приказки за реформи в службите на участниците в сглобката се свеждат до кадрови промени. Важно им е да имат техни хора на определени места", смята бившият вътрешен министър.

Според него Антикорупционна комисия се е разделила на две "само на книга".

"В нея остана комисията, завещана от Цацаров, в същия състав. Що се касае до съдебната реформа - блокира се избирането на нов Висш съдебен съвет. Ако партиите искаха съдебна реформа, щяха да приемат законопроектите по ПВО", посочи Демерджиев.

На въпрос, ако президентът Румен Радев направи партия, дали би се включил, Демерджиев отговори, че му има пълно доверие и винаги го е подкрепял.

Гледайте целия разговор във видеото.