Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Коментар: ИТН не може да са сериозни в очакването си за правителство с третия мандат

То е възможно само с мандат на ГЕРБ, смятат Румен Йончев и проф. Халачев

20.06.2024 | 20:15 Редактор: Деси Николова

Рая Назарян бе избрана за председател на Народното събрание. Това стана със 131 гласа "за" от общо гласували 234-ма народни представители.

"Да има и да няма кабинет, Народно събрание трябва да има. Дори за да бъдат насрочени нови избори и да се изпълни процедурата, за да се стигне до тях, Народно събрание трябва да има и да заработи. За тази конфигурация от 131 народни представители прозира най-правдоподобната възможна конфигурация на управление, която беше ясна още на ден първи, още в нощта на изборите", коментира лидерът на ЗНС Румен Йончев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на проф. Любомир Халачев от "Левицата" приемането на Назарян за председател на Народното събрание е знак за желанието на депутатите то да проработи.

Според Йончев обаче разговорът за кабинет с третия мандат изглежда далечен.

"Това би означавало президентът да вземе участие в едно такова управление, защото той ще трябва да прецени на кого да даде мандата. Той ще трябва да стане участик в тази конструкция, а не виждам у него особен ентусиазъм в тази посока. Ако нещо става, то ще трябва да стане с мандата на Борисов и ГЕРБ а засега такива сериозни индикации няма", каза Йончев.

"Ако нещо трябва да стане, то трябва да стане с мандата на ГЕРБ. Борисов, ако иска да го запомнят като добър политик, трябва да направи кабинет. Как ще го направи, той да му мисли", допълни проф. Халачев в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Има такъв народ" няма да подкрепят нито първия мандат на ГЕРБ, нито втория на ДПС, а заявиха, че очакват третият мандат да бъде връчен на тях, за да излъчат експертно правителство.

"Това изказване е в кръга на екзотиката и говоренето, което ИТН имат пред парламента. Говорят интересни, смешни неща, забавни неща, но това не е политика. Политиката е много сериозно нещо, сериозно занимание.  Когато говорим сериозни неща, би трябвало от тях да произлизат сериозни действия. Ние очакваме от Борисов, който е ръководител на най-голямата партия да направи правителство", категоричен бе проф. Халачев.

Гледайте целия разговор във видеото.