fallback

Die Zeit: 57% от германците днес се чувстват застрашени от исляма

Турция поиска по-голяма подкрепа от Германия в усилията й да стане член на ЕС

13.01.2015 | 08:53 Автор: Ирина Георгиева

Турският премиер Ахмет Давутоглу поиска от Германия по-голяма подкрепа в усилията на Турция да стане член на ЕС на пресконференция в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел. Това коментира Таня Минчева от Бон в Денят Он Ер. По нейни думи Давутоглу е казал пред журналисти, че приемането на една мюсюлманска страна в ЕС ще даде съвсем нови измерения на европейската интеграция и ще представлява силен сигнал за мир към целия свят.

По думите на Таня Минчева - от друга страна Ангела Меркел не е била много съгласна и е заявила, че ислямът е също част от Германия. Тя е федерален канцлер на всички германски граждани, които живеят постоянно тук, независимо от религиозната им принадлежност. Необходимо е да се оцени диалога между религиите, коментирала Меркел.

"Германският канцлер високо оцени приноса на Турция като партньор в борбата срещу ислямския тероризъм, но кое е интересно: тя посочи, че не вижда връзка между турското членство в ЕС и ислямисткия терор във Франция." - коментира Минчева.

Отговаряйки по този начин, съпротивата на Давутоглу в ЕС би било за допринасяне на напрежението между Западния и Ислямският свят, а това е малко абсурдно, смята Минчева.

Според Таня Минчева радикализацията се усеща в Германия, както се усеща и техния страх.

"Съгласно изследването на седмичния  в. Die Zeit, 57% от германците днес се чувстват застрашени от исляма, което е с 4% повече от преди две години. Докато 61% от германците смятат, че исляма няма място на Запад." - коментира Минчева.

Чуйте:

 [video]

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback