Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Адв. Хаджигенов: В изтеклите записи са намесени службите, нямаше политическа кампания

"Борисов лъже, но лъже в малки мащаби", каза представителят на "Ние идваме"

07.06.2024 | 12:30 Редактор: Искра Ангелова

По-скоро нямаше кампания - без политики, то няма политици. Има сглобкаджии, има желание за правителство на всяка цена. Има тотално неразбиране що е това политика и за чий са ни тия политици. Така че кампанията е обяснима, липсата ѝ - също. Реалността на социологията е съвсем различна, за да те споменат, ако си малък - трябва да си платиш. Това каза адвокат Николай Хаджигенов от "Ние идваме" в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му съдебната реформа е "върнала крадците на власт".

"Първо ги върна в парламента, след това ги върна на власт. След това следващите Бог знае колко месеци, дори години, ще имаме служебно правителство на ГЕРБ, благодарение на съдебната реформа. Аз имам някакви колебания относно сегашния състав на Конституционния съд, особено по отношение на последните двама избрани конституционни съдии. Конституционният съд у нас открай време не е истински съд. Сега подредиха така нещата, че КС стана изключително смислен съд, дадоха и нещо, което преди Борисов нямаше - Конституционният съд", допълни адв. Хаджигенов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че има начини системата да се деполитизира.

"Нещата трябва да се променят драстично от хора, които знаят как, могат и им стискат. Всеки ден има нови престъпления - корупционни, които са в огромни мащаби. Няма обвинения, а ако има - те са толкова сбъркани, че не излизат никога. Тук има зла умисъл. Трябват нови правила и нови хора, това важи за всички служби у нас, това важи за цялото МВР също, защото това не работи", коментира още гостът.

Той даде за пример Румъния, където в затвора има вече вкарани политици: "Спряха кражбите, вкараха 20 правителства в затвора - това работи в целия свят. Трябва да го направим и при нас, къща се гради от основите, не са гради от комините".

Адв. Хаджигенов коментира и изтеклите записи на Кирил Петков.

"Тези записи за СРС-та. Това, което излезе в онзи сайт, излезе по специфичен начин. Това са т.нар. "обществени доказателства". С всяко дело със СРС-та има точно такива записи. Частните структури, когато правят такива записи, те ги държат само на записи. Дори да разполагат със софтуера, който е скъп и на тях не им трябва, и превръща думите във веществени доказателства, това е огромна играчка", поясни той.

Представителят на "Ние идваме" е убеден, че в записите са намесени службите.

"Нотариуса е междинното звено между Пепи Еврото, прокуратурата и мръсните пари. Божков преди години доказа, че е носил сакове с пари всяка седмица по конкретна причина. Така че трябва политическа воля. Борисов лъже, но лъже в малки мащаби", припомни адвокат Николай Хаджигенов.

Гледайте целия разговор във видеото.