fallback

Явор Куюмджиев: Ще трябва да търсим помощ от Украйна за АЕЦ "Козлодуй"

Досега не сме продължавали живота на блоковете без руснаците, отбеляза енергийният експерт

04.06.2024 | 20:50 Автор: Деси Николова

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво. България едностранно прекратява споразумението, но не ни грози арбитраж и няма да се наложи страната да изплати неустойка.

"Не е такава ситуацията в този конкретен договор. Той подлежи на предоговаряне и не е срочен. Дори няма изисквания за определен срок години да се доставя това гориво", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

Той отбеляза обаче, че с прекратяването на договора България може да се изправи пред редица проблеми.

"По този начин руснаците вече отказаха да спират гаранцията за употребата на блоковете до края на живота им. Ние се надяваме да работят до 47-49 година V и VI блок. Такава е сметката. Имаме едно съгласие на главния конструктор, направено при последната модернизация 17-19 година за V и VI блок, която казва, че те могат да работят още 30 години от онзи момент. Друг е въпросът, че когато наближи краят на срока, в който те имат 10-годишен лиценз, съответно 27-29 година, догодина централата ще трябва да започне процедура по издаване на нов лиценз за нови десет години. Тук настава интересен и тънък момент - как ще продължим живота на тези блокове, без участието на руснаците", каза гостът за Bulgaria ON AIR.

По негови думи това е трудна задача, но не и неизпълнима. Преди години, когато украинците са прекратили договорите си с руснаците, те сами са разработили методология.

"Трябва да се обърнем към украинците за помощ. Те доста отдавна прекратиха всякакви отношения с руските производители на гориво. Те сами си разработиха методология, в която сами си продължават живота на блока", посочи Куюмджиев.

Енергийният експерт разясни как работи процедурата по продължаването на живота на ядрения блок - извършват се редица тестове и изпитания, според които се подготвя доклад, който се дава на агенцията за ядрено регулиране и тя решава дали блокът може да продължи да работи. Проблемът, който Куюмджиев отбеляза, е, че досега не сме правили това без помощта на руснаците.

Гледайте целия разговор във видеото.

Къде ще почивате през лятото?

На море в България.
25%
На море в Гърция или Турция.
22%
На екзотична почивка извън Европа.
2%
На планина в България.
6%
На море в Испания, Италия, Хърватска или Черна гора.
4%
Ще ходя два пъти на море - веднъж в България и втори път - в чужбина.
10%
Нямам пари за почивки и екскурзии.
32%
Общо 1000 гласа

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback