Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Чуков за атентата в Париж, Денят он ер 7 ян. 2015

07.01.2015 | 23:31
Проф. Чуков за атентата в Париж, Денят он ер 7 ян. 2015

Коментар на проф. Чуков в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 януари 2015 на атентата срещу редакцията на Charlie Hebdo в Париж, при която загинаха 12 души.


„Това, което виждаме, е продължение на онази война, която наблюдаваме от години в съседен географски район“ – каза проф. Чуков в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 януари 2015.

Той коментира атентата в Париж срещу редакцията на седмичника Charlie Hebdo, при който бяха убити 12 души.

Пренася ли ИДИЛ войната в сърцето на Европа?

Проф. Чуков сравни ситуацията със събития от 2005, когато излязоха карикатурите на пророка Мохамед, но уточни разликите:

„Тези хора тогава бяха дилетанти – те нахлуха в редакцията, но бяха много далеч от използването на оръжия. Това, което е много плашещо е, че тези трима души очевидно са минали военна подготовка“, каза арабистът.

Още по темата

Хладнокръвното убийство в центъра на Париж е организирано на базата на опита на терористите, натрупан в Сирия, Ирак или другаде и това е много притеснително. „Това е тактически военен план“, каза Чуков.

За добрата подготовка на операцията говори фактът, че журналистите са били наблюдавани, назовавани са били поименно, нападателите са ги познавали. След убийствата терористите се изтеглят много организирано, като преди качването в колата единият от тях – както показва аматьорският видеоматериал – се връща, за да прибере маратонка.

„Очевидно те са били в същите обстоятелства на други места. От 2005 до 2015 обстановката се е променила коренно и това е голямото предизвикателство за френските служби“, каза професорът.

Нетолерантността

Френският посланик заяви в студиото на Bulgaria On Air на 7 януари по повод непоносимостта към карикатурите и различното мнение, че нападението е опит да се попречи на Франция „да бъде това, което е“.

Според проф. Чуков става дума за сблъсък на ценностна система, нетърпимост. Charlie Hebdo публикува в около 80% от съдържанието си религиозни теми, в които осмива включително и папата. Изданието пуска много силни карикатури и срещу равините. А имаме реакция на определена общност, затова трябва да бъде направен много сериозен анализ.

Редакцията е била охранявана след заплахите, получавани от медията. Въпреки това обаче нападението бе извършено.

„Сатирата, карикатурата са специфични жанрове. Обществото определя критерия. Франция, Западът, нашите общества, имат някакви критерии за свобода и демокрация, които са неприемливи за ислямския свят. В никакъв случай обаче не можем да твърдим, че тероризмът съществува само в определени географски региони.“