Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Акад. Карталов: Културата е първият мост на дипломацията

"Посрещането ни в Скопие бе горещо и вдъхновяващо", отбеляза директорът на Софийската опера и балет

20.05.2024 | 21:08 Редактор: Деси Николова

Новоизбраният президент на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова беше гост на спектакъла на Софийската опера и балет вчера в Скопие.

"Нашето посрещане беше повече от горещо, толкова вдъхновяващо и за двете страни. Беше прекрасно организирано от гостоприемството на Националната опера и балет в Скопие и нашата подготовка. Ние си давахме сметка, че отиваме в един театър, в който никога не е звучал композиторът Вагнер. Отговорността ни беше голяма, защото тази публика, която за пръв път ще влезе в оперната зала, трябва да бъде подготвена и очакваща", заяви директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът отбеляза, че не е изпитвал напрежение или притеснение за участието на Софийската опера и балет в Скопие, въпреки политическата обстановка.

"Ние отидохме с чисти сърца, с ясни намерения да покажем един висок професионализъм на Софийската опера и това се случи. Този фестивал се провежда за 52-ри път. Това означава, че този театър извървява една много сериозна традиция в класическия репертоар. Ние знаехме, че президентът на Северна Македония ще дойде на спектакъла и бяхме любезно зарадвани от тяхна страна, че ще има едно високо присъствие", каза акад. Карталов пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи президентът на Република Северна Македония е била сърдечна и искрена в поздрава си към Софийската опера.

"Първите ѝ думи бяха, че дипломация се прави първо с културна дипломация, а другата дипломация е на втори план. Тя показа едно огромно уважение към артистите, към спектакъла, направи един анализ на представлението по време на коктейла, на който тя дойде след представлението и стоя почти до края му. Впечатляващото беше, че въодушевлението, което тя сподели, беше със ставане на крака още с първото спускане на завесата", разказа акад. Карталов.

Той подчерта, че културата е първият мост на дипломацията.

"Както има дипломация на културата, така трябва да има и култура на дипломатическите отношения и това е първият мост, който трябва да извървят политиците, срещайки се от двете страни, от двата бряга на една пълноводна, доста често бурна река", смята събеседникът.

Гледайте целия разговор във видеото.