Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Арх. Шишков: Основателни са протестите срещу промените в движението в София

В страната хаосът с пътищата е от години, допълни бившият служебен министър на регионалното развитие

14.05.2024 | 20:11 Редактор: Деси Николова

Новият служебен министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова взе бързото решение 4 милиарда лева да бъдат отпуснати за пътищата в България.

"Изненадан не мога да кажа да съм. В рамките на 10-11 месеца, в които управляваше редовният кабинет, на практика не се случи нищо. Това са онези 4 милиарда, за които беше направена една грозна клевета, че нашият служебен кабинет е раздал 4 милиарда. Както виждате, днес се установи, че ние не сме раздали никакви пари", заяви бившият служебен министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи обаче, това, което е свършил тогавашният служебен кабинет, е било изключително важно.

"Бяхме подготвили конкурси за поддържане на пътищата в България, защото беше изключително необходимо. Когато аз станах регионален министър, бяха изтекли точно в този момент договорите за поддръжка на пътищата. Нямаше договори включително и за зимно почистване. Направихме много спешни конкурси и тогава спасихме зимното почистване. Беше логично и нормално да подготвим конкурсите за следващия редовен кабинет, който да ги финализира и да реши проблемите с поддържането на пътищата", подчерта арх. Шишков пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че в България съществуват 6-7 големи фирми, които разполагат с техниката и базата за поддръжката, ремонтите и създаването на пътища.

Архитект Шишков добави, че в страната хаосът с пътищата е от години.

"Хаосът продължава, но той продължава по сключените договори от 2018-2019 година. Това също във времето не се коментира конкретно. Това се е случило ясно и точно в периода 2018-2019 г. Служебните кабинети или редовните кабинети в този период наистина не са прекратили договорите и не са ги прекратили само заради една единствена цел - защото щеше щетата върху държавата да е голяма", отбеляза гостът.

Расте и недоволството срещу реорганизацията на движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша" в София. Активните ленти за движение по булевард "Витоша" вече са две, а останалите вече са предназначени за косо паркиране.

"Това, което се случва в София е едно лошо решение във връзка с това да бъдат компенсирани всички лоши решения във времето назад. Протестите на всички хора имат абсолютно основание. Центъра на София в момента, това, което се случва в момента с него, от липсата на възможности за паркиране на жителите, от липсата на възможности на паркиране на всички, които искат да влязат в центъра, това не е решено 10-15 години назад", каза арх. Шишков.

Събеседникът допълни, че през годините е имало множество варианти да бъдат изградени подземни паркинги, които да решат тези проблеми.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Ще изляза на разходка.
74%
Ще бъда в отпуск.
11%
Ще пътувам извън страната.
15%
Общо 582 гласа