Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Решението на пенсиите е взето прибързано: Марев

22.12.2014 | 21:36
Решението на пенсиите е взето прибързано: Марев
Решението на пенсиите е взето прибързано: Марев

Причините, последствията, ефектите на решението от петък вечерта с поправка в бюджета на ДОО и промените в КСО. Защо възможността, която се дава след 1 януари 2015 на хората, родени след 1959 да могат да прехвърлят осигуровките си частните фондове към НОИ предизвика толкова много критики?

Коментар на Николай Марев, главен изп. директор на ПОК ДСК Родина АД в Денят он ер с Радинела Бусерска на 22.12.2014


Николай Марев определи технологията на вземането на решение като проблематична, защото се приема само с меморандум между министър-председателя социалния министър и синдикатите, без участието на работодателите, одобрен седмица по-рано.

"Да се взема решение по такава важна тема като пенсионната система на България, която работи с 40-50г. хоризонт – за пет дни, за мен е абсурдно“, каза Марев.

В неделя обаче правителството /министър Горанов/ каза, че при силен обществен натиск е готово да преразгледа решението. Според Марев премиерът трябва да чуе още мнения, за да формира своето собствено, защото не е бил добре съветван.

Той определи като парадокс, фактът, че нито един експерт по пенсионно осигуряване на вижда мотивите за решението и че нито една работодателска организация не е била потърсена за мнение преди това.

Пенсионните дружества не са наясно защо се е бързало с промените в КСО, щом миналата неделя е било обявено, че реформата ще бъде разисквана до 31 март. Самият Марев е научил за намеренията за решението от медиите, в неделя.

Прибързаните според него промени биха създали следните потенциални проблеми:

„Вторият и третият стълб на пенсионната система, особено вторият бе създаден да поеме товара на държавата. Ако сега тя даде възможност чрез упражняването на демократичен избор на хората да си прехвърлят партидите в НОИ - там няма лични сметки, и тези пари ще потънат и ще натоварят още повече дефицита в бюджета на националното обществено осигуряване, който за 2015 е 9,6 млрд“, каза Марев.

Според него държавата има нужда от мотив, защото иначе не би било взето решение за важна система като пенсионната за толкова кратко време. Освен това не е ясен редът за упражняване на този демократичен избор.

„Може да се случи така, че да се даде много кратък срок на хората да припознаят или преизберат пенсионния си фонд и ако изпуснат този срок партидите им законно могат да се окажат в НОИ“.

Той даде пример с подобен сценарий в Унгария от 2010, когато бе даден едномесечен срок на хората, желаещи да останат във фондовете да го потвърдят със заявление.

„Хората с високи партиди в Унгария избраха да останат във фондовете. Тази година, когато се приемаше бюджета на страната решиха да закрият и останалите четири фонда и да приберат 650 млн евро“, посочи експертът.

Целият разговор в студиото чуйте във видеото.