fallback

Очертава се силно ядро поддръжници на реформа без Велико НС: Славов

17.12.2014 | 22:16

Атанас Славов, преподавател в СУ с коментар на реформата в правосъдието в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 17.12.2014.

Как можем да очакваме противодействие на корупцията?

Трябва да извършим законодателни възможните промени.

Очертава се ядро на силни поддръжници на реформата в съдебната система.

Но за да е ефективно разделянето на ВСС, то трябва да стане на конституционно ниво.

Предизвикателството е дали ще можем да обосновем дали това може да стане по законов ред, в разумни срокове, за да видим бързо позитивните ефекти.

 

Това дали не е начин да не се случи реформата? Свикването на Велико Народно събрание е де факто невъзможно или малко вероятно и ако от това зависи промяната в Конституцията, значи пак няма да има реформа.

Реформа във ВСС може да стане без Велико Народно събрание. Има поредица решения на Конституционния съд, които недвусмислено казват, че вътрешни оптимизация в разпределението на функциите на един от органите в съдебната власт може да се извърши и от обикновено НС, упражнявайки конституционни правомощия.

Пакетът мерки на Министерството на правосъдието още в първата половина на 2015 е в промени в Закона за съдебната власт, които да уредят законово разделението в камарите на ВСС. Така ще има Камара на съдиите и Камара на прокурори и следователи.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback