fallback

Патриарх Неофит изживя много болка, но успя и се справи с трудностите

С поведението си предизвикваше смирение, заяви богословът д-р Благовест Върбаков

14.03.2024 | 20:04 Автор: Беатрис Младжова

На 78-годишна възраст ни напусна патриарх Неофит - главата на Българската православна църква. Това се случи след дълго боледуване.

"В личен план го познавам от 1991-1992 г., когато ме подстрига за един Петковден. Тогава беше втори викарий на патриарх Максим и главен секретар на Светия Синод. В него виждах истинския духовник, истинския епископ, един невероятен оратор и невероятен певец, бях много близък и с покойния му брат. Като запееше такова умиление изпитвахме, имам много топли чувства към него", сподели богословът д-р Благовест Върбаков в "Денят ON AIR".

Макар да е обвиняван, че е нерешителен, патриарх Неофит винаги се е справял с трудностите.

"Някои го обвиняват в нерешителност, но не е вярно. Да не забравяме, че той разговаряше за преодоляване на разкола, много болка изживя този човек, но успя. Много хора, които се бяха подлъгали, той ги върна към легитимната православна църква. Той осъди войната в Украйна, но не само пряко, а и като нещо, което е Богопротивно. Блажени са миротворците и по тази идея дядо Неофит осъди тези техни действия", допълни д-р Върбаков пред Bulgaria ON AIR.

Патриарх Неофит ще бъде запомнен с това, че неведнъж е помагал, когато е имало нужда.

"Дядо Неофит умееше да идеологизира. Когато бях в университета и имаше публични дебати, той казваше: "Ти си устат, но трябва да си по-императивен". Когато правехме едни екскурзии в Богословски факултет, той винаги е подпомагал с една част нашите турнета, образно казано. Само с визията си, с поведението си предизвикваше смирение", коментира още богословът.

"Нека не забравяме, че той е кореняк софиянец. Беше секретар на Светия Синод и декан на Богословския факултет. Неговото желание е да бъде положен в София, всички очаквахме, че ще бъде положен до дядо Максим, но ето, че в последния момент това е неговото желание", заяви гостът.

Следва изборът на нов патриарх, който да заеме овдовялата позиция.

"Светият Синод спазва стриктно Устава от чл. 40 до чл. 48, там е разпоредбата как се установява изборът на нов патриарх и се спазва. Предстои да се излъчат тримата достойни, за да бъдат предложени от Патриаршеския избирателен събор и да бъде избран един от най-достойните. Бог ще постави този, който българският народ заслужава. Призовавам българския народ да не се притеснява, Бог ще се погрижи", коментира Върбаков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback