fallback

Цвета Брестничка: Ключовото в новия училищен закон е по-голямата автономия на училищата

Положително е и решението учителите сами да избират учебниците, по които да преподават

04.12.2014 | 21:07 Автор: Ирина Георгиева

Ключовото в новия училищен закон е, че училищата ще имат доста по-голяма автономия и учителите сами ще могат да избират учебниците, по които да преподават. Това коментира Цвета Брестничка, председател на УС на асоциация "Родители" в предаването Денят Он Ер. По нейни думи децата ще показват резултати от знанията си в начален, среден и краен етап от обучението си.

Положителна е промяната, че учителите сами ще могат да планират, кога да преподадат даден материал на учениците си, отбеляза Брестничка. По нейни думи това е добре, защото по този начин учебната програма ще бъде съобразена с темпото на децата да възприемат знания, вместо да се "препуска" по материала, без той да бъде разбран и затвърден.

Разхищение на обществени средства е съобразяването на учебната програма по учебниците, смята Брестничка. По нейни думи решението учителите сами да избират от къде да преподават е най-добро, защото и в момента на голяма част от гилдията се налага да използват допълнителни материали и собствени лекции, за да обяснят по-добре дадена материя. 

В момента системата е прекалено централизирана и заради това има пропуски, отбеляза Брестничка. За това новият училищен закон се стреми да даде по-голяма свобода на учителите. В него се обръща внимание и на екипната работа - учителската професия е точно такава, смята Брестничка.

Чуйте пълния коментар:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback