Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Катя Христова: Между 14%-18% от бизнеса у нас смята, че корупцията е изключително тревожен проблем

България се нарежда на 69 място от 175 страни по корупция

04.12.2014 | 12:46 Редактор: Ирина Георгиева
Катя Христова: Между 14%-18% от бизнеса у нас смята, че корупцията е изключително тревожен проблем
Катя Христова: Между 14%-18% от бизнеса у нас смята, че корупцията е изключително тревожен проблем

Между 14% и 18% от активния бизнес у нас смята, че корупцията е изключително тревожен проблем. Това коментира Катя Христова, програмен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” в Сутрешния блок на България Он Ер по повод класацията на "Трансперънси интернешънъл", която излезе на 3 декември и показва, че България е на 69 място от 175 държави. Според Христова проблемът у нас се корени в недостатъчно добре функциониращата система на върховенство на закона.

"За съжаление България продължава да заема групата на изоставащите членки на ЕС за 7 поредна година. Класацията на "Трансперънси интернешънъл" присъединява България към още три държави, бих ги нарекла от Югоизточният регион на ЕС, а именно Италия, Гърция и Румъния. България за 2013г. имаше стойностен индекс 41 пункта, а тази година стойността на индекса е 43 пункта." - съобщи Христова.

Това е твърде не престижна класация, особено при положение, че останалите държави членки на ЕС показват значителен напредък в овладяването на корупцията като феномен, подчерта Христова. 

"Изследването е така конструирано, че едва когато се забележи напредък с +4 пункта можем да говорим за начало на системни усилия за овладяване на корупцията - това не е случаят с България за 2014г., въпреки че в региона има и други държави, които бележат напредък - този на Гърция е с + 3 пункта. Като цяло всички държави от този регион и от тази група изоставаме твърде значително от средната стойност за индекса за всички държави членки в ЕС." - обясни Христова.

Не малко показатели играят роля, когато се изчислява този индекс, подчерта Христова.

"Този индекс е комплексен и отчита изследванията и позицията, която е дадена на България в множество други, включително и такива, които измерват конкурентоспособността, но също и такива, които оценяват като цяло функционирането на върховенството на закона. Всъщност в България това са параметрите на конкурентоспособност и най-вече на макроикономическа стабилност са тези, които имат отношение към лекото подобрение, което е обща тенденция на всички държави членки в ЕС - нормално след излизане от криза се повишават тези стойности." - подчерта Христова.

Според Христова контролните институции в страната не функционират достатъчно добре.

"Видяхме, че през последната година - година и половина имаше доста масови протести и всъщност феноменът на гражданския контрол е този, който даде тласък и беше отразен също така и в този напредък, защото твърде дълго държавата функционираше в режим, в който като че ли основни базови обществени процеси оставаха отвън очаквания контрол." - добави Христова.

Експертът апелира да се въведе електронно правителство.

"Електронното правителство е инструмент, който до голяма степен прави чиста средата за инвестиции. Нека да осъзнаем всъщност, че корупцията е феномен, който създава един изключително нездравословен инвестиционен климат." - обясни Христова.

Чуйте: