fallback

Увеличението на минималната заплата изпреварва икономиката

Сивата икономика ще расте при ръст на минималното трудово възнаграждение, смята Кален Колчев

30.11.2014 | 20:34 Автор: Петко Трухчев

Увеличението на минималната работна заплата от 2015 води до ръст и на осигуровките за сметка на работодателя.

Това ще доведе до увеличение на сивия сектор и укриване на доходи, прогнозира финансистът Камен Колчев - изп. директор на Елана и доскорошен зам.-председател на КРИБ в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков.

Според него увеличение до 380 лв. на минималното трудово възнаграждение от догодина,както предложи днес финансовия министър, изпреварва икономиката. Няма ръст в производителността, който да наложи увеличение на заплатите, коментира Колчев. Изсветляването на икономиката не минава през ръст на минималната заплата, а чрез увеличение на максималните осигурителни прагове, посочи експерта.

По повод на проектобюджет 2015

Още по темата

Колчев коментира, че е занижена приходната част. "Според мен приходната част ще бъде по-добра в крайна сметка", каза Колчев. Той оцени бюджета като консервативен. Причината за това е, че след политическата криза няма как кабинет на един месец да направи реформаторски бюджет, тъй като реформите не са изработени.

Парите от гарантираните депозити в КТБ няма да се влеят в реалната икономика, 70-80% от тях ще останат на влогове в банките, прогнозира Колчев във връзка с изплащането на около 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити на вложителите в КТБ от 4 декември. Според него вложителите не използват достатъчно възможностите за инвестиции през фондовата борса, а предпочитат да заложат на недвижимо имущество при по-ниска доходност срещу парите им.

Целият разговор на изп. директор на Елана Камен Колчев с водещия Ивайло Лаков вижте във видеото!

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback