Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Новите мерки за борбата с корупцията по пътищата са положителна стъпка, смята Иля Селиктар

26.11.2014 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева

Проверки за пътна безопасност оттук-нататък ще бъдат извършвани само от катаджии, полицейските коли ще бъдат оборудвани с видео камери и микрофони, а до месец 2500 автомобила на МВР ще се движат с GPS-и. Това са само част от новите, драконовски мерки за борба срещу корупцията на пътя, които днес МВР обяви. Новите мерки са провокирани от публикувания преди седмица в интернет клип, на който се вижда как полицай взима 20 лева от шофьор.

Коментар на Иля Селиктар, председател на българското жури на АутоБест за проверките на КАТ и корупцията.

Моята оценка е, че най-после се прави една положителна стъпка по повод отстраняване на корупцията при пътната полиция. Това трябваше отдавна да се случи. Друг е въпросът дали няма да се прегъне клонът в обратната посока, тоест до колкото можах да прегледам материалите няма да се спират изобщо нарушителите на пътното движение и тези с превишената скорост най-вече. Аз не виждам как, когато един юнак лети с 200 км/час по магистралата и полицаят ще се обърне на другата страна и няма да го спре. Това е един убиец на пътя и не трябва да се допуска. Това може да бъде потушено с правилник на прилагането на новите неща в пътния контрол."

Има увеличение на нарушителите по улицата. Те могат да се почувстват още по-недосегаеми.

Точно така. Може би тези стъпки трябваше да се вземат много по-отдавна. По-важното е друго да се оборудва както трябва пътната полиция на нивото на съвременните изисквания. Защо в Грузия няма корупция в пътната полиция и тя е сред звената с най-голямо обществено доверие? Там полицай, ако вземе подкуп, го заплашва затвор от 10 години. Говорим за полицая, а не и за този, който дава подкуп. Да не говорим, че там всички коли са оборудвани с таблети, които са в директна връзка с интернет и сървър в централната полиция. Във всеки един момент може да се направи справка дали е правомерно управлението на колата.

Това не са големи инвестиции. Знаете, таблетите са около 200-300 лева, а патрулките са около 400. Сами направете сметките.

Чуйте: