fallback

Таня Минчева Денят он ер 20 ноември 2014

Русия-ЕС и шистов газ

20.11.2014 | 21:41

Таня Минчева от Бон в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 20 ноември с коментар на отношенията Русия-ЕС и вдигането на забраната за дбив на шистов газ.

Още по темата

След Бризбейн Ангела Меркел е много гневна на Путин. Видяхме срещата на Украйна, Молдова и Полша, а днес президентката на Литва каза направо, че Русия е терористична държава.

Т.е. Меркел оставя вратата за диалог с Кремъл, но от друга е много гневна. Защо?

Тя днес отново повтори в Полша, че това, което стана в Украйна е нарушаване на териториалния интегритет на страната.

Изтъкна, че това продължава.

Същевременно Германия е заинтересована от поддържане на диалог с Русия и санкциите, каза г-на Меркел, „не са самоцел, те са необходими, защото правото на по-силния никога няма да бъде признато от нас“.

Тя каза, че Русия има важна роля за сигурността в Европа и диалогът  с Москва трябва да продължи.

Но колко е труден той стана ясно от думите на външния министър на Германия, Щайнмайер. Той е много песимистичен за кризата в Украйна. Не пожела да съобщи много детайли от разговора си с Путин.

Съобщи, че двете страни са изложили вижданията си за развитието на кризата и „те дълбоко се различават“, посочи Щайнмайер.

Според наблюдателите в Германия това е индикация, че Берлин и Москва не са сближили позициите си.

Щайнмайер е настоявал за стриктно спазване на споразумението от Минск и отново детайлно е изложил германската позиция.

„Обаче дали поставените от мен тези ще доведат до някакъв резултат ще се разбере най-късно след 2-3 седмици“, каза Щайнмайер.

Наблюдателите питат защо е този срок?

Песимистично настроен е Щайнмайер и смята, че скоро няма да има деескалация на напрежението и още по-малко политическо решение.

Той повтори, че Германия не приема анексията на Крим и прекрояването на границите 70г. след Втората световна война.

Съобщенията, че Русия струпва военна сила на границата с Украйна са много тревожни и отговорът защо Щейнмайер дава 2-3 седмици срок, споед германските коментатори е защото вероятно се опитва да предотврати подготвяна от Русия пълномащабна офанзива в Украйна и е настоял Москва да се върне към договореностите от Минск.

 

Изненадващо, Щайнмайер вади много болезнено оръжие. Законопроектът за шистовия газ.

Да, Германия се отказва от пълната забрана на фракинга, въпреки несъгласието на Зелените. Дори и производителите на бира са против, защото фракингът щял да увреди качеството на бирата.

 

Меркел беше категорично против разширяването на санкциите и сега показва, че има и друго оръжие. Цената на петрола, газа..

Според експерти целта на новия законопроект е при спазване максимално на критериите за опазване на околната среда да се даде възможност за добив на шистов газ.

Според проучванията залежите дават възможност 12 години Германия да ползва само газ собствено производство..

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback