fallback

ЕС търси диалог в предефиниращи се отношения с Русия: Митов

17.11.2014 | 23:39

Правителствата в ЕС замразиха още активи на украински сепаратисти и им забраниха да пътуват, но не наложиха нови санкции на Русия на срещата на външните министри на 17 ноември, съобщи Ройтерс.

„Санкциите .. са ефективно средство в по-широка стратегия“, каза новият шеф на европейската дипломация Федерика Могерини.

Интервю по телефона от Брюксел на Даниел Митов – министър на външните работи в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 17 ноември 2014.

Видяхме в Ройтерс, че говорите с гръцкия си колега. Какво обсъждате?

Не сме обсъждали нищо особено. Това беше размяна на любезности преди срещата. Не сме обсъждали двустранни въпроси или нещо по-специфично.

 

Още по темата

Какво е посланието на Европа към Русия, Кремъл и Путин?

Ясно е едно – най-важното послание: да се фокусираме върху изпълнението на договореностите от Минск и спазването им, за да може, първо да бъде прекратен огънят и бойните действия в Източна Украйна. След това да се предприемат всички действия, необходими, за да се облекчи животът на хората в районите на Донецк и Луганск. Както знаете там хуманитарната ситуация е много тежка. Възможно най-бързото възстановяване на нормалния живот или доколкото е възможно, е огромен приоритет.

И не на последно място, ОССЕ да си влезе в мандата по мониторинг на руско-украинската граница и спазване на споразумението.

Това са трите най-важни неща. Това е основното.

След т.нар. „избори“ в Донецк и Луганск се взе решение и за разширяване на вече съществуващите санкции – санкции към лица, които са участвали в подготовката на тези избори и ги подкрепят.

 

Министър Митов, големият проблем е дали ЕС не е в тупик, както биха казали руснаците. Путин чува какво му казва Западът, но не слуша. В смисъл – не променя позицията си. След като Могерини и Меркел казаха, че няма да има нови секторни политики, както е посланието? Какво може да бъде искано от Кремъл и Путин?

Стана много ясно и нещо друго. В момента, имайки предвид, че се получават постоянно сигнали за отново навлизаща руска военна техника и жива сила в Украйна, на всички е ясно, че това е безкрайно притеснително и че конфликтът в един момент отново може да ескалира. Беше ясно заявено, че ЕС трябва да спази пълна готовност по темата, за да може да реагира според ситуацията.

Така че ако разбира се, не дай си Боже се стигне до ескалация, тогава може .. ЕС си е запазил правото да реагира. И евентуално да налага нови санкции. За което се надяваме, че няма да се стигне.

Самият върховен представител по външна политика на ЕС заяви желание да се опита да възобнови диалога с Москва. И разбира се, този диалог трябва да се води. Но повечето от хората, от останалите колеги, бяха на мнение, че това трябва да стане в рамките и условията на вече предефиниращи се отношения на ЕС към Русия.

 

Още по темата

Това е големият въпрос. Как се предефинира? Т.е. санкциите дават резултат, това е ясно.

Точно така, дават резултат. Безспорно е това. Виждаме какво се случва и с руската рубла, знаем, че изтеглянето на западни инвестиции от Русия е сериозно, знаем, че руските банки нямат достъп до финансиране на западните капиталови пазари.. Което дава тежки отражения върху руската икономика.

На всичкото отгоре и цената на петрола е много ниска, което също се оказва проблем.

Ясно е, че този инструмент работи.

Но той е реактивен. Той не е инструмент, който може да осигури някаква дългосрочна перспектива за отношенията между ЕС и Русия.

Затова вече се говори за някакво предефиниране на тези отношения, което няма да стане бързо.

Трябва да обмисли.

То трябва да стане разбира се и в диалог с Москва.

Но е безкрайно нужно.

 

Още по темата

Ако това е търсеният ефект от Брюксел, какво е посланието към Киев? Защото се чуха много интересни гласове – че част от финансирането, може би, към Украйна не отива по предназначение. От Украйна отговориха, че водят принципна битка срещу Русия, а Европа си брои парите. Искате ли това да коментирате?  Какво беше посланието към Киев?

Посланието към Киев също не е за пренебрегване и е безкрайно важно. Също толкова важно, както и към Русия.

Украйна трябва да започне много бързо и с голяма решителност да осъществява реформи.

Финансирането или каквато и да била финансова помощ, под каквато и да е форма трябва да минава през условия.

Т.е. помощ срещу реформи.

Трябва двете неща да бъдат свързани и да става ясно, че помощта, давана от страна на ЕС се използва не е безусловна.

 

България вече стои ли като предвидим участник в ЕС и НАТО?

Мисля, че това е постигнато вече. То беше анонсирано и ясно артикулирано още по време на служебния кабинет.

Сега едва ли има някой, у когото още съществуват съмнения по отношение на това къде стои България. А тя трябва да артикулира много ясно позициите си, за да е предвидим и надежден партньор в рамките на ЕС и НАТО..

 

И това да бъде чуто от Москва..

.. Това да бъде чуто от всички, не само от Москва. Няма защо да се фокусираме само върху Москва. Това трябва да бъде чуто най-вече от нашите партньори.

Цялото интервю чуйте във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback