Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Проф. Дуранкев: Дефицит над 3% е опасен и отдалечава България от еврозоната

По казуса с КТБ трябва да бъдат разсекретени най-големите кредитополучатели

16.11.2014 | 11:22 Редактор:

Дефицит над 3% е опасен и отдалечава България от членство в еврозоната. Това коментира в Денят Он Ер икономистът проф. Боян Дуранкев. Според него по казуса с КТБ трябва да бъдат разсекретени най-големите кредитополучатели на банката. Освен това проф. Дуранкев припомни, че България е била сред страните, която през октомври не подкрепи решението на ЕС да oтпадне банковата тайна от 2017 г.

"Точни преди две седмици ЕК взе решение за премахване на банковата тайна. Една от страните, които не подкрепи идеята е България, което е доста странно. По същия начин България още не е кандидатствала за единния банков съюз, който би ограничил корупцията в банковата система. По-добре е България да излезе от ЕС, ако не влезе в банковия съюз. Ако погледнем другите банки и там бъдат направени такива анализи като в КТБ нищо чудно положението да се окаже много по-драматично." - допълни икономистът.

Дуранкев подчерта, че положението на България в края на годината не е розово, а догодина се очаква да е още по-зле.

"Например тази година растежът ще бъде 1,2%, догодина се предвижда според данни на ЕК да бъде 0,6% за разлика от разчетите на новия сегашен министър, който казва от 0,8% до 1%. Силно надценява бъдещето на българската икономика. Особено при тези дългове, които ще имитира Българската държава, проблемите, които вероятно ще възникнат и най-вече това, че дългът, който ще се вземе, за да се погасят задълженията на КТБ по фонда за гарантиране на влоговете." - допълни Дуранкев.

Прогнозата на Дуранкев е, че 2015г. ще бъде тежка и със "затягане на колана на средната" класа. 

Чуйте: