Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

ЕЦБ не е получавала уведомление от България, че желае да влезе в единния банков надзор

Коментар в Денят Он Ер Ева Пауново, евродепутат, ЕНП/ГЕРБ

04.11.2014 | 23:47 Редактор:
ЕЦБ не е получавала уведомление от България, че желае да влезе в единния банков надзор
ЕЦБ не е получавала уведомление от България, че желае да влезе в единния банков надзор

ЕЦБ не е получавала уведомление от България, че желае да влезе в единния банков надзор, и ако иска да го направи трябва да изпрати молбата си поне 5 месеца преди желаната дата. Това заяви ръководителят на банковия надзор в ЕЦБ Даниел Нуи по време на изслушването й в икономическата комисия на ЕП в отговор на въпрос на българския евродепутат от ГЕРБ Ева Паунова. Паунова заяви, че казусът КТБ повдига сериозни въпроси за качеството на банковия надзор в България и попита готова ли е ЕЦБ да окаже съдействие за подготвяне на промени в банковото законодателство у нас и провеждани ли са двустранни срещи с оглед страната ни да се присъедини към банковия надзор. Ако са били провеждани такива срещи, те са били неформални, ЕЦБ е готова да съдейства при необходимост, заяви Даниел Нуи.

"Госпожа Нуи беше изключително откровена като първо каза каква е процедурата. Първата стъпка е действително изпращане на официално уведомление, но те до сега не са получили такова. Тя каза, че е готова да си сътрудничи с колегите в България, когато се прояви някаква инициативност от наша страна. Не е запозната  такива срещи да е имало." - коментира в Денят Он Ер Ева Пауново, евродепутат, ЕНП/ГЕРБ.

От БНБ зависи да се приемат необходимите промени в националното законодателство, подчерта Пауново.

а се гарантира, че националният компетентен орган, тоест БНБ ще бъде задължен да приеме поисканите от ЕЦБ мерки по отношение на кредитни институции. И ако изпращането на такова заявление има значение от това да има редовен кабинет и функциониращ парламент, то не ми е ясно какво пречеше тези промени да бъдат подготвени като законодателни промени и новосформираният парламент да ги приеме час по-скоро." - подчерта Паунова.