Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Гърция влиза в зимата със стачки

Катя Пеева от Гърция

02.11.2014 | 07:00
Гърция влиза в зимата със стачки

Коментар от Солун на Катя Пеева за първата вълна на гръцките зимни стачки - връзка по скайп в предаването Денят он ер с Милена Милотинова на 1 ноември 2014.


Започна ли зимния сезон на гръцкото недоволство?

Днес беше премиерата на гръцките стачки за зимния сезон. Много силна демонстрация с над 1000 браншови организации. В Атина дойдоха хора от цяла Гърция, те пристигаха с автобуси, влакове и кораби, за да протестират срещу цялостната политика на правителството. Към тях в Пирея се присъединиха и моряците, които също се включиха.

 

Още по темата

Кой организира протеста?

Днес протестът бе организиран от синдиката към комунистическата партия, Паме.

 

Тя е представена в парламента, а идват избори – виждаме политическо активизиране.

Всички партии се активизират. Личи от поведението на лидерите. Синдикатът Паме е един от най-силните. Те имат перфектна организация – никога не се стига до ексцесии в протестите и те са винаги масови.

Днес те протестираха срещу всичко – основно срещу безработицата. В Гърция тя е повече от два пъти над средноевропейската – 27%.

Особено безработицата сред младите хора – над 50% - това е основният проблем на гърците.

От друга страна протестираха срещу наложените мерки, несигурната данъчна система, която непрекъснато се променя, с увеличаване и намаляване на акцизи.

Това е проблем и за инвеститорите, които се страхуват да навлязат в Гърция.

От друга страна почти се очакват нови парламентарни избори.

Започват няколко месеца на политическа несигурност.

Трябва да кажа, че Гърция показва добри икономически показатели след толкова години на рецесия. Да, те са слаби, защото икономиката не може още сама да се съвземе, но от друга страна, преди няколко дни Самарас каза, че скоро Гърция няма да има нужда от надзора на МВФ. Което се счита за политическа грешка, защото икономиката на страната е слаба и помощта й е необходима.

 

Резултатите от стрестестовете показаха, че италианските, а след тях и гръцките банки имат най-голяма капиталова дупка към края на 2013 към 8 млрд евро. Христос Кацанис каза, че те са попълнени, остават само 18 млн за попълване.

Тук банкерите казват, че в стрестеста не са включени резултатите от тази година, които са много по-положителни от 2013.

 

Каква е прогнозата ви за тази зима?

На 27 ноември ще има стачка. Навлизането в зимата е много трудно за гърците. За последните 4г. токът поскъпна с 60%. При тази безработица, при данъците, които постоянно се увеличават, това се отразява негативно – като настроение и като бит на хората.

Засилват се и политическите страсти, почти е сигурно че до няколко месеца ще има избори.

Гърците се страхуват и от масовата приватизация. Възможно е да просто да започне, за да се покаже, че държавните компании се продават.

Гърците разбират, че икономиката ще бъде подсилена с приватизацията, но искат това да стане прозрачно.

Целият разговор чуйте във видеото.