fallback

Любомир Стефанов НБУ в Денят он ер на 1 ноември 2014

Перспективите за новото правителство

02.11.2014 | 08:14

Политически анализ на събитията от седмицата на Любомир Стефанов, преподавател в НБУ в Денят он ер на 1 ноември 2014 с Милена Милотинова.

Какъв е времевият хоризонт на новото правителство и как го изчислихте?      

С оглед на активните преговори, които текат този път без прекъсване, защото някой трябва да пита някой друг, както беше практиката през последните 10 дни, надеждата ми е да сме минали критичните 50% за формиране на кабинет.

 

Още по темата

Трябваше ли да има консултации с всички политически сили? Или бяха необходими? Или това е печелене на време?

Това е уникален ход на г-н Борисов. Със знанието, че няма мнозинство и не може да управлява да сондира мнението за по-широка подкрепа.

Новото правителство трябва да вземе не толкова непопулярни, колкото бързи и радикални мерки, както каза проф. Близнашки. За това се иска подкрепа.

 

Колко радикални?

Процедурата по приемане на новия бюджет. До Коледа трябва да имаме нов бюджет. Обикновено се приема за 2,5 месеца. Не остава никакво време.

Трябва да има консенсус, приоритетите да са ясни, механизмите, по които ще се случат тези неща-обсъдени, подкрепата-гарантирана и да се влезе направо в процес на работа, не на обсъждане на нещата.

Това е част от позитива, който трупат предварителните разговори.

 

Беше ли възможна широка коалиция между ГЕРБ и БСП, както в Германия?

Разговорът се проведе, сега не е възможна и чисто математически не би била постижима.

 

Тогава е АБВ щеше да има ход? Защо АБВ не заяви по-ясна подкрепа за правителство на ГЕРБ без БСП?

Можем само да гадаем. Подозирам, че са заявили някаква подкрепа.

АБВ подхожда прагматично. Те осъзнават, че може би няма да бъдат втори път в парламента.

При вдигането на избирателната активност над 55% печелят големите формации, особено с механизмите на преразпределението. Вдига се избирателната квота, което оставя малките партии навън.

Виждате как сега партии с по 140 000 гласоподаватели влязоха в парламента. Това при 60% избирателна активност няма как да стане.

А АБВ е прагматично настроен. Особено г.н Петков може да ги смята прекрасно тези неща с опита си. И може би това е аргумент да участват. Те излъчват и посланието, че няма нищо непреодолимо в политиката, стига да се говори за принципи, а не за лични договорености. Че лявото може да комуникира с дясното.

 

Тогава възможни ли са тематични коалиции за всеки отделен законопроект?

Не само е възможно, но най-сетне ще го видим.

Целият разговор чуйте във видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback