Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Безуханова: Липсва усещането за спешност от страна на управляващите да предприемат мерки за растеж

27.10.2014 | 08:46 Редактор:

Липсва усещането за спешност от страна на управляващите да предприемат каквито и да е конкретни оперативни мерки, както и да помогнат в посока устойчивото развитие. Тази позиция застъпи Саша Безуханова, основателка на гражданската платформата Move.bg в предаването Денят Он Ер. Според нея въпреки че консултациите вървят на няколко равнища, те все още не дават резултат.

"Политическите консултации не успяват да излъчат за три седмици кабинет и това е навечерието на зимата, която иска топлина и хляб. Тристранните консултации трябва да родят съвсем конкретни стъпки за развитието на икономиката. Трябва да се конкретизират действия." - подчерта Безуханова.

Според Безуханова обръщението на бизнес и синдикати от 26 октомври изразява не само тяхната позиция, а и всички най-спешни задачи за разрешаване на държавата. Например един от двигателите на ръста е стимулиране на експортно ориентираната икономика.

"В момента едва 14% от фирмите, които оперират в България имат експортен потенциал и системни мерки по отношение това да се подкрепят тези бизнеси, какти и да се направят стимули за бизнеси в висока добавена стойност, които имат по причина световните тенденции експортен потенциал - IT индустрията, електрониката." - обясни Безуханова.

Безуханова отбеляза, че IT индустрията е оцеляла по време на политическата и икономическата криза, защото не зависи пряко от политиката. Чуйте още от коментара на Саша Безуханова в следващия видео материал:

Саша Безуханова e основател на гражданската платформа за дебат и общо действие - MoveBG. Преди да създаде платформата, тя е директор направление „Публична администрация” в Hewlett-Packard за "Развиващи се пазари", а в продължение на три години е директор направление "Публична администрация" за Централна и Източна Европа. Над 10 години Саша Безуханова е генерален директор на Hewlett-Packard за България.