fallback

Пазарен анализ Денят он ер 10 октомври 2014

Кузман Илиев и Ивайло Лаков

10.10.2014 | 22:40

Пазарен анализ на Кузман Илиев в предаването на Bulgaria On Air, Денят он ер на 10 октомври 2014 с Ивайло Лаков.

Може би това работи при тях. Страните не са еднакви. Германската икономика е едно, Франция, Италия – съвсем друго. Може би южните икономики имат нужда от повече въздух и повече пари. Може ли да се прилага единен подход при различните икономики?

Икономическите закони са абсолютно общовалидни, универсални, независимо от времето, мястото и географията.

Второ – много лесно може да се провери..

 

Защо тогава при нас не работят?

Защото не ги спазваме. Ние спазваме и прилагаме това, което Франция иска. А дали то е правилно. И Германия не прави кой знае какво изключение. Например публичният дълг на Германия е 80% спрямо БВП и тя не е от най-фискално благоразумните.

 

Някои хора, които ни гледат в момента ще кажат, колко да е трагична икономическата ситуация в страни като Франция и Италия? При всички случаи живеят по-добре средностатистически, отколкото повечето българи.

Това е голям мит.

 

Не знам дали е мит.

За съжаление според мен е мит и хората, които живеят там могат да разкажат феноменални неща. Как се декапитализират тези общества, как тези красиви гледки, които хората при социализма са гледали се развалят с всеки изминал ден.

Социалният мир изчезва. Практически абсолютно по макроикономически показатели нещата стават все по-зле. Реалният им доход се намалява. Това е процес, който неизбежно се вижда във времето и е неоспорим според мен.

 

Как се съотнася този спор за бюджетни ограничения стягане на колана и отпускане, наливане на повече пари в икономиката и увеличаване на дълга със ситуацията в България?

Ако правителствата харчат много повече, отколкото вземат от данъци, те вземат ресурса, спестявания от частния сектор, в реално производство. Те ги харчат по политически усмотрения, към приближени от тях фирми, за нерентабилни проекти и прочие.

Обратно – ако те останат в частния сектор, тези проекти може би ще донесат някаква добавена стойност и ще създадат работни места и този икономически растеж.

В България е абсолютно общовалидно.

Ако се увеличава дългът и правителството има все по-голяма тежест и харчи повече от разумното, то ние ще живеем все по-бедно.

 

Това определено е тема.

Това е голям теоретичен дебат, но лично според мен е неоспорим, с оглед на това, че едните са бизнеса с реалното производство и търпят някаква корекция от печалбите и загубите. Другите си харчат по политически причини.

 

А най-голямата икономика в света, американската си вдига тавана на дълга както си иска и единствената цел е създаване на работни места. Наливат пари непрекъснато.

Да, и са с рекордно ниска заетост за последните 30-40г.

 

Безкраен е този разговор.

Всички пазарни анализи на Владимир Сиркаров и Кузман Илиев в Денят он ер с Веселин Дремджиев и Ивайло Лаков четете в рубриката Пазари.

Вижте целия анализ от 10 октомври във видеото.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback