fallback

Ефектът от санкциите над Русия ще бъде усетен следващата година, смята Васко Начев

10.10.2014 | 00:05 Автор: Ирина Георгиева

Ефектът от санкциите над Русия ще бъде усетен следващата година, защото сега се работи по договори, които са сключени преди това. Това прогнозира енергийният експерт Васко Начев. По негови думи тежестта им е много сериозно и много от фирмите работят с адвокатски кантори, които постоянно да следят какво попада под ударите на санкциите. 

"Арктика защо играе такова важно значение. Защото обявиха, че има някакви запаси и в същото време казаха, да, но санкциите действат и няма да продължим нататък. Ето това е първата много мощна атака срещу Русия. Другото нещо, което е му беше дадено много внимание е поведението на сервизните компании, защото - да, петролните осигуряват инвестициите, но технологиите се изпълняват от реално действащите компании." - обясни Начев.

Природният газ край южните брегове на Кипър може да промени газовия пазар както на Югоизточна Европа, така и на България, заяви Начев. По негови думи обаче с действията на Турция, нещата стават непредвидими. 

В синьо е израелската част, която има сключен договор с Египет за 6 млрд. куб. газ годишно, които могат да изнасят чрез терминала на Александрия. Според Начев, никой няма да позволи на Турция да придобие такава голяма роля за газовите доставки. 

"През последните 2 години Кипър бяха изправен пред дилемата дали газопровод директно до Турция или терминал за втечнен природен газ. С това действие на Туция, газопроводът отпада. В същия момент и другият газопровод от Азърбайджан до  Италия , с това действие на Турция, също отива под съмнение за изграждане. В нефтения бранш не се допускат партньорства с непредведими действия, каквито са от Турция. Това ще промени ситуацията." - допълни Начев.

Чуйте пълния коментар в следващия видео материал:

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback