fallback

Ще бъде ли нарушение навлизането на турския сеизмологичен кораб в кипърски води?

Коментар на Бранислава Бобанец

09.10.2014 | 23:29 Автор: Ирина Георгиева

Навлизането на турския сеизмологичен кораб ще бъде в нарушение на изключителната икономическа зона на Кипър, съобщи Бранислава Бобанец в Денят Он Ер. По нейните думи по този начин ще се блокират сегашните газови находища, за които Кипър има сключен договор.

"Възникналият конфликт в момента е наистина много сериозен и се оценява като една от най-големите кризи в отношенията в района след турската инвазия на острова през 1974г. От няколко дена напрежението е много голямо и се водят преговори на високо ниво. Намерението на Турция да прати сеизмологичния си кораб на 20 октомври в района на икономическа зона на Кипър доведоха наистина до прекратяване на преговорите между двете Кипърски острови." - обясни Бобанец.

Бобанец коментира и следната карта:

"С жълто, което се вижда са двете полета, в които в момента се извършват газови сондажи. Единият е на американската фирма Noble Energy, която работи в участъка от 2011г., а вторият, който е малко по-нагоре - това е участъкът в блок 9. От края на септември там работи италиано-южнокорейският консорциум ENI/KOGAS. В червено е оградена територията, за които данни е дала Турция за проучвателна дейност на изследователския, сеизмологичен кораб Бараб. Той трябва да действа в тази територия от 20 октомври до 30 декември."- коментира Бобанец.

Още по темата

На 3 октомври 2014 Турция издаде NAVTEX, според който възнамерява да изпрати сеизмографски кораб да проучва зоните в ексклузивната кипърска икономическа зона във водите южно от остров Кипър от 20 октомври до 30 декември 2014.

В отговор говорителят на кипърското гръцко правителство заяви, че турските власти дразнят компанията, която оперира в ексклузивната икономическа зона на Кипър и това по никакъв начин не помага да преговорите.

Сеизмологичните кораби са кораби, използвани изключително за сеизмологични изследвания в открито море, с цел локализиране на зони за търсене на петрол на морското дъно.

На 6 октомври кипърското гръцко правителство оцени като изключително смущаващо съобщението, че Турция ще прави сеизмологични изследвания в южната част на острова.

„Считаме, че това развитие на нещата е изключително сериозно“, каза външният министър Йоанис Касулидес на пресконференция в Никозия.

Кипър обмисля дипломатически и правен отговор на решението.

Държавният департамент на САЩ съобщи на 6 октомври, че признава правото на Кипър да разработва ресурсите си в ексклузивната кипърска икономическа зона, подчертавайки колко е важно да се избягват дейности, които биха могли да доведат до повишаване на напрежението в региона, по думите на говорителя Джен Псаки, цитирана от Cyprus Mail.

/Снимка: Polarcus/

Според турския NAVTEX от 3 октомври 2014 проучванията за полезни изкопаеми ще бъдат извършвани от сеизмологичен кораб, Barbaros Hayreddin Pasa.

Корабът POLARCUS SAMUR бе построен от Polarcus Limited, продаден и доставен на Turkish Petroleum Corporation (TPAO) през 2013 и преименован на Barbaros Hayreddin Pasa, съобщава gcaptain.

На 7 октомври Гърция повика посланика на Турция в Атина, за да протестира срещу изпращането на турски военни кораби в Източното Средиземноморие, където кипърските гърци търсят петрол.

Гърция и Кипър заедно обвиниха Турция в нарушаване на суверенните права на кипърските гърци и заплашват да използват сила, за да спрат сондажите, съобщава Хюриет.

Президентът на кипърските гърци Никос Анастасиадес обяви, че прекратява мирните преговори в Кипър, след като Турция изпрати военни кораби в региона.

Анкара отхвърля прететенциите на Турция и кипърските турци към Източното Средиземноморие и турски военни кораби често патрулират в региона.

Италианско-корейският енергиен консорциум ENI-Kogas започна сондажи за газ пред бреговете на Кипър през септември, след като първите проучвания през 2011 показа наличие на запаси.

Американската компания Noble Energy направи първото си откритие в полето Афродита, което се предполага, че съдържа 102-170 милиарда м3 газ.

Анкара, която не признава ексклузивната кипърска икономическа зона, сега изпраща и изследователския кораб в района, където е платформата на ENI-Kogas.

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback