fallback

Нобелова награда за литература е изненада, но не незаслужена, смята Гриша Атанасов

09.10.2014 | 22:48 Автор: Ирина Георгиева

Тазгодишната Нобелова награда за литература, връчена на френския писател Патрик Модиано, е изненада, но не незаслужена. Това заяви преводачът Гриша Атанасов в предаването Денят Он Ер. Атанасов освен преводач, е водещ на предаване за книги по радио Алма матер Класик FM и преподавател в СУ. Веселин Дремджиев разговаря с него по скайп в Денят он ер на 19 април 2014 - In Memoriam за Маркес.По негови думи Патрик Модиано е сред най-големите съвременни и талантливи писатели.

Гриша Атанасов коментира, че Модиано е написал няколко десетки романа и във всички има едно завръщане в миналото, в корените на героя и то все в годините на окупацията и следвоенен Париж. По негови думи, критиците обясняват това с биографията и детството му. Баща му е евреин с италиански произход, а майка му е белгийка. Като че ли той все още се опитва да си обясни периода, за който пише, допълни Атанасов.

Българският приятел трябва да е щастлив, защото на пазара у нас има 12-13 заглавия в електронен и книжен вариант на Модиано, съобщи Гриша Атанасов.

Чуйте:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback