Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Преди зимата Газпром става собственик на най-големите газохранилища в Западна Европа

Коментар на Таня Минчева

08.10.2014 | 23:47 Редактор: Ирина Георгиева
Преди зимата Газпром става собственик на най-големите газохранилища в Западна Европа

Преди настъпването на зимата, Газпром се превръща в собственик на най-големите по обем газови хранилища в Западна Европа. Това съобщи Таня Минчева в Денят Он Ер, по повод на новината, че Газпром и германският нефтохимичен концерн BASF обсъждат сделка за размяна на активи. По нейни думи по този начин компанията ще бъде в състояние да продължи с доставките за газ дори при частично намаляване на транзита през Украйна. Според сделката Газпром става собственик на трите газохранилища едното, от които е най-голямото в Западна Европа, допълни Минчева.

"Според Focus Online сключената сделката не попада под ударите на санкциите наложени от ЕС, поради факта, че е била подписана преди настъпването на кризата в Украйна и е била одобрена от ЕК." - обясни Минчева.

Страните отбелязват, че в резултат на обмена между двете компании ще се засилят значително позициите в цялата производствена верига – от суровините до реализацията на крайния продукт за крайните потребители. В резултат от сделката Газпром ще увеличи значително дела си в съвместната продажба и съхранение на природен газ в Европа.

Таня Минчева коментира и скандалните мемоари на Хелмут Кол.

"Господин Кол е ангажирал журналиста Хериберт Шван, който 8 години е работил над тези Мемоари. В резултат, на което 3 тома бяха публикувани. Следващият 4 том предизвика големия скандал в Германия. Той покрива работата му от 1994 година до наши дни. Хелмут Кол под влиянието на втората си съпруга е прекратил сътрудничеството с Шван и съдът е поискал от него да предаде всички аудиозаписи, които са водени между двамата. Разговори водени цели две години. Разбира се Шван е предал записите, но е решил все пак да публикува по-интересното от тях. Поради неласкавите оценки, които Кол дава за почти всички политически фигури от този период, адвокатите наетите от втората му жена полагат усилия за изземване на книгата от книжарници. Това обаче само увеличава интереса към нея. Кол е остър към госпожа Меркел, която го отстрани от ръководството на християндемократическия съюз след скандала с черната каса. Според него тя имала малко познания в областта на външната политика и европейската общност. Той имал за задача да образова и цивилизова. Като че ли е бил доста огорчен, че е излязъл от политиката със скандал." - коментира Минчева.