fallback

AmCham: важни са регулаторната предвидимост и кадрите

Валентин Георгиев в Денят он ер

08.10.2014 | 09:38

Валентин Георгиев, директор на Американската търговска камара в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 7 октомври 2014.

Изброявате целия комплекс мерки, които трябва да се вземат в България. Какво интересува западните инвеститорите, наблюдавайки резултатите от изборите и преговорите за ново правителство?

Това, което очакваме не се различава от това, което очакват българските фирми. Това го отбелязваме в Бялата книга.

Липсата на доверие в институциите доведе до влошаване на бизнес климата. Ако това продължи и не се намери формулата за правителство час по-скоро, бизнес климатът ще продължава да се влошава.

В момента, в който имаме работещ парламент, когато имаме единомислие – добра основа за доверие към правителството, това веднага ще доведе до успокоение в бизнес средите.

 

Още по темата

Освен Бялата книга на AmCham, излезе анкета в края на април за бизнес средата на Германо-българската индустриална камара. Какво казват те – едни и същи са посланията: има недоволство от този бизнес модел на България. Каква да е йерархията на промените, кое да се направи първо? Всичко е важно – от образованието, през банките, Темида, е-правителство, какво казахте вие на ГЕРБ, БСП, Реформаторите?

Ще повторя: как ще се преодолее липсата на доверие? Когато започваме взаимно да вярваме, че като кажем нещо, то ще бъде изпълнено. Като не водим само протоколни разговори, а говорим на професионално ниво.

Сякаш този, който предлага нещо го предлага за себе си.

Ние не го предлагаме за себе си.

С работните места, които създава целият бизнес  - български и чуждестранен, той не го прави за себе си.

Чуйте ни, много от нещата, които предлагаме са разумни, хубаво е да се направят.

 

Не съм присъствал, но ми се струва, че политиците са леко разсеяни на тези срещи. Те са едва ли не леко протоколни. Вие сте написали абсолютно всичко. И вие, и германците, и французите. Има ли последици от това, което искате?

В някои отношения разговорите точно така протичат, че в крайна сметка виждаме, че няма последици.

Не знам откъде се е родило това, то не е само свързано с едно или друго правителство. Има сянка на съмнение, че бизнесът гони много частен интерес, докато политиците трябва да се грижат и за обществения.

Това не е така. И българският, и чуждестранният, и американският бизнес – вижте колко средства се отдават за социални програми. Като се преодолеят тези неща, става по-лесно.

 

Доверието между бизнеса и властта винаги куца.

Ще ви дам пример. Корупцията беше тема №1 преди години.

Сега като идват американски фирми при нас в Камарата, не го поставят. Питат колко стабилна ще е бизнес средата – идваме и инвестираме. След една година така ли ще бъдат нещата? Да не вземете да промените законите? Можете ли да ни гарантирате, че няма да се случат такива неща? Защото виждаме, че последните 1-2 години става много бърза промяна на регулаторната рамка. Това е въпрос номер едно.

Въпрос номер две е за кадрите. Във вашето студио винаги ми е било приятно да говорим за кадрите. Колко много неща се изговориха за сектори като енергетика..

Всъщност един от най-големите национални приоритети трябва да бъде реформата в образователната система. И това, което можем да направим с безработицата.

 

Дайте пример? Дори добре плащащи американски фирми имат проблем – с кого? С висок мениджмънт? Среден? Нисък?

Проблемът е, че не сме страна с многобройно население.

Не е достатъчно само високата заплата. Всички изследвания го показват. Това не удовлетворява един човек. Ако другите неща около него не са както трябва, той не се чувства добре.

Много такива кадри напускат, защото цялостната среда не е така привлекателна.

Започва да се губят тези хора, те са най-вече млади хора.

Заради цялата среда, целия ландшафт, както казвате.

 

Искате стабилност, искате кадри..

Не говорим за обвинения.

Корупцията е вече много назад във въпроса: Да инвестирам или не?

Седи в съвсем друг въпрос, който е лесно решим и няма обвинение и сянка от съмнение.

Става дума за нещо лесно постижимо. Да се създадат добре обмислени стратегии, проговорени с бизнеса, гражданското общество, да се направят реформите в образование, здравеопазване, всички сектори.

Те почиват на това – когато нещо правим, да го правим възоснова на анализи, прогнозни изследвания. Това, за което направихме голяма конференция през септември.

Да ви кажа кое е обнадеждаващо: на тази конференция за въздействието на законодателството откликнаха лидерите на четирите големи политически сили.

Те дадоха много добри предложения и това ни обнадежди, че сега вече ще го направят и след изборите.

Целия разговор чуйте във видеото.

Американската търговска камара в България /AmCham/ работи от 19г.. Обединява 300 американски, български и мултинационални компании, опериращи в нашата страна.

Издава: месечното списание AmCham Bulgaria Magazine, годишника AmCham Bulgaria Yearbook, ежедневния AmCham Daily News, двумесечното издание Online Visit Europe Guide.

През септември Американската търговска камара публикува Бяла книга за 2014 година. Тя съдържа препоръки към следващото правителство в области като икономическо и финансово управление; регулаторни реформи и върховенство на закона; насърчаване на инвестициите; данъчна политика; обществени поръчки и публично-частни партньорства; образование, предприемачество и политики за пазара на труда; здравеопазване; енергетика и минерално-суровинна индустрия; международно сътрудничество и търговски партньорства; банкови и финансови услуги.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback