fallback

Прогнозни резултати от вота само в социалните мрежи и в лични блогове

Коментар на проф. Нели Огнянова

05.10.2014 | 07:36 Автор: Ирина Георгиева

ЦИК разреши публикуването на междинни социологически проучвания в деня на вота само в социалните мрежи и в личните блогове. От Комисията са категорични, че ще спазят ИК, според който е забранено обявяването на междинни социологически проучвания "чрез средства, които са медийни услуги". Според разпоредбите на нормативния акт такива са само печатните и електронните медии, както и новинарските сайтове. ИК обаче не тълкува като медийни услуги социалните мрежи като Facebook и Twitter, а също и личните блогове. 

В предаването Денят Он Ер професор Нели Огнянова, преподавател в Софийския университет и един от най-големите експерти по медийно право коментира дали някъде в българското законодателство се прави разлика чрез съответните дефиниции между новинарски сайт и блог. 

"Решението на ЦИК не казва нищо ново. Единственото, което се прави е да се възпроизведе дефиницията на ИК. ЦИК не отива по-нататък. Ние знаем точно това, което знаем от 2011г. Това е времето, когато Фидосова се занимаваше с ИК. Тогава имаше намерения действията на закона по време на изборна кампания да се спре и върху различни форми онлайн. Първоначално беше предвидено ИК да действа по съдържание и в блоговете, и в социалните мрежи. Като имаше реакция и от медиите, и от потребителите. За това беше въведена точка 15 в Кодекса, която обхваща обхвата му. Първо се казва, че Кодексът обхваща електронните издания до частните медии, до онлайн новинарски услуги, вкл. електронни издания на вестници, списания, агенции и т.н. Не се казва изрично, че не са медийни услуги социалните мрежи и други подобни или личните блогове. Никъде не се говори за личните блогове. Няма в ИК, нито в Закона за радиото и телевизията." - обясни проф. Огнянова.

Пълният коментар в следващия видео материал:

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback