Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Какво се крие зад емоционалната реч на Меркел в Деня на националното единство на Германия?

Коментар на Таня Минчева

04.10.2014 | 00:18 Редактор: Ирина Георгиева
Какво се крие зад емоционалната реч на Меркел в Деня на националното единство на Германия?

Както преди 24 години е било възможно мирното обединяване на двете Германии, така може да бъде намерено мирно съжителство между Русия и Украйна.

Това заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч в Хановер по случай отбелязването на Деня на националното единство на Германия на 3 октомври.

По думите й пътят на Германия към обединение показва, че поуките, извлечени от свободната борба за свобода могат да бъдат използвани за разрешаването на много от проблемите, които стоят пред Еропа днес.

В традиционния фестивал, посветен на събитието, се включиха над 500 хиляди души. 24 години след обединяването на Източна и Западна Германия, само 50% от източногерманците виждат полза от обединението. 23 на сто са категорични, че са загубили от съюза на двете Германии, защото се чувстват като „граждани втора ръка".

Таня Минчева коментира емоционалната реч на германският канцлер.

"Този, който пътува през градовете за Източна Германия ще разбере веднага колко много е направено след 1990г. Все още може много да се направи. Нивото на безработицата е по-високо, отколкото западната част на Германия, макар и в момента е толкова ниско, колкото никога до сега не е било след Обединението. БВП в Източните провинции е 2/3 от нивото в Западните провинции. На новата схема на финансовите отношения между двете провинции след 2015г., когато изтича така нар. Солидарен пакт ще допринесе за преодоляване на тези различия, подчерта Меркел  и тя е сигурна в това защото до сега 160 млрд евро са отишли в държавния бюджет в източните провинции.

Меркел заяви, че е особено неприемливо, когато другите страни са лишени от правото на свободен избор за своето бъдеще и когато се нарушават принципите на международното право, имайки предвид Русия.

"Необходимо е да се оказва подкрепа на тези съседни на ЕС държави, които споделят западните ценности и желаят да вървят по свой собствен път."- отбеляза Меркел, предаде Минчева и даде за пример Украйна, Молдова и Грузия.

Чуйте пълния коментар в следващото видео: