Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Николов, "Възраждане": Под външен натиск ще има кабинет на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ

Вървим към глобална финансова рецесия, заяви кандидатът за депутат

30.03.2023 | 20:38 Редактор: Вяра Димова

Може ли защитата на националните интереси този път да доведе до редовно правителство? 

"Ако националните интереси минават през това да се направи безпринципно евроатлантическо правителство, по-добре да не го правим. Ние и в момента имаме правителство. Трябва ни парламент и стабилност, но ни трябват и разумни и практични решения в момент, в който светът е на прага на глобална финансова криза", заяви кандидатът за депутат от "Възраждане" Деян Николов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има сигнали за първи стъпки към глобална финансова рецесия. "Предстоят ни трудни години. В този момент служебно правителство може да се окаже, че не е чак толкова лошо. Последните две години, това, което виждаме от редовните правителства е, че малко популистки се надпреварват. Дупката в бюджета в момента е доста голяма, по наши прогнози между 10-15 млрд.", посочи Николов пред Bulgaria ON AIR.

За следващия парламент ще бъде ключово какъв бюджет ще гласува, отбеляза гостът и допълни, че "Възраждане" одобрява консервативен проект за бюджет, но има и неща, с които партията не е съгласна.

"Това, че трябва бизнесът да бъде обложен, заради това, че държавата е в трудно състояние. Нелогично е до вчера да си подкрепял бизнеса и на следващия ден да го обложиш със "свръхпечалба". Това, което трябва да се направи, е консервативен бюджет", каза още представителят от "Възраждане".

Трябва да има таргетиране, на мнение е Николов. По думите му е имало и сектори, които са можели да оцелеят и без помощи.

"Създаде се дисбаланс. Държавата не трябва много да се меси", коментира Николов и обясни, че позицията на "Възраждане" по отношение на новия бюджет ще бъде преразглеждане на разходната част и от нея да се прераздели към доходи и увеличение на пенсии.

"Желан партньор сме, ако направим компромиси с всички основни позиции, но няма да ги направим. Не това е нашата цел. Когато седнем на разговори с останалите политически партии, обикновено стигаме до нашите приоритети и виждаме, че няма шанс за разбирателство. Ние няма да прекрачим тези граници. Предстои натиск отвън и съставяне на кабинет между "Продължаване на промяната" и ГЕРБ. Очаквам катарзис. Има прекалено много разделителни линии, които не ни позволяват да мислим за кабинет. Очакванията ми са "Възраждане" да стане най-голямата политическа партия в България. Очаквам трето място като политическа сила", прогнозира Николов.

Гледайте целия разговор във видеото.