fallback

Пазарен анализ Денят он ер 26 септември 2014

26.09.2014 | 23:21

Коментар на Кузман Илиев в Денят он ер на 26 септември 2014 с Веселин Дремджиев.

Към големите проблеми на макроикономиката. Трендовете от САЩ. Петролът поскъпва, защото някои смятат, че данните за икономиката са добри, но доходността на ДКЦ също е висока.

Интересно е, че в обикновената финансово-институционна литература се счита, че много рядко – почти невъзможно е – пазарът на акции и пазарът на облигации, на ДКЦ да вървят в една посока. Т.е. когато имаме очаквания, че икономиката ще върни нагоре, акциите поскъпват, тъй като се очаква, че компаниите ще имат по-добри приходи и хората ще потребяват повече.

Обратно – доходността по ДКЦ се увеличава и съответно цената им намалява.

Това, което днес виждаме е нещо, което обърква анализаторите и икономическата калкулация.

Много е трудно да се обясни защо днес и облигациите на САЩ се повишават, т.е. доходността спада: от 3% по 10-годишните е отишла на 2,5% в рамките на година, и пазарът на акции расте.

Общо взето някои анализатори го отдават на това, че въпреки че Фед ще вдига лихвите и се очаква това да води до спад в цената на облигациите, а икономиката изглежда много добре, инвеститорите на пазара на облигации не вярват съвсем.

Не вярват.

Ето защо купуват федерален дълг.

Факт е също така, че Федералният резерв е един от основните купувачи на дълг.

 

Но е интересна и другата част на тенденцията, това че пазарите също вървят нагоре..

Факт. В пазара на акции, при положение, че лихвите са рекордно ниски, че Фед прави количествени облекчения, залива системата с ликвидност, имаме всички основания да очакваме покачване на пазара на акции, имайки предвид, че самият Фед купува облигации и облигациите да нарастват.

Има обаче някои притеснения, че ако Фед действително вдигне лихвите, това ще се отрази на пазара на облигации действително. Тези лихви ще тръгнат нагоре. Това ще създаде изключителни проблеми на федералното правителство на САЩ, което има близо 18 трилиона долара дълг и няма да може в един момент да си плаща дори и лихвите. Това, за което се говореше миналата година.

Ако цялата тази напечатана ликвидност влезе в икономиката, тя може да създаде инфлация.

А инвеститорите вкарват инфлационната компонента в калкулациите си. Т.е. лихвеният процент може да се покачи дори чисто поради тази инфлация и ликвидността, която е стояла встрани.

Всичко  това ще доведе до много по-трудно финансиране на бизнеса, до много сериозни проблеми за американската икономика. Тя е икономика на дълга и всички – заради ниските лихви – са вземали страшно много дълг. Имало е т.нар. финансов лост, финансов ливъридж.

Този икономически растеж, за който днес се говори, че е много силен в САЩ.. и който оказва влияние на петрола.. Някои дори мислят, че заради евентуалното повишаване на търсенето, цената на петрола ще расте.. Този растеж може да се окаже много сериозно миниран вследствие на тези достигнати чрез дедукция, но много реални евентуални последствия.

Вижте във видеото целия пазарен коментар.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback