fallback

Ксавие Лапер дьо Кабан Денят он ер 24 септември

25.09.2014 | 07:53

Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция в България, гост в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 24 септември 2014.

Опасността е на една ръка разстояние. Френският заложник в Алжир е бил обезглавен. Казахте, че това е първата жертва на Франция.

Франция е страна, в която има толкова голямо мюсюлманско малцинство, има джихадисти, които се сражават в Сирия. България стои малко в страни, но вие сте на първа линия.

Не знам дали сме на първа линия, но както каза г-н Шаламанов всички страни в Европа са на първа линия.

Ние сме за тях вид врагове. Защото нямаме същите ценности.

Даже не знам дали тези хора имат ценност.

Със сигурност човешкият живот за тях не е ценност.

Тази държава, която всъщност не е държава.. тези хора са много опасни, защото са нихилисти, терористи, те имат тоталитарна визия за света и политиката.

Тази държава нарича себе си Ислямска държава. Във Франция не искаме да използваме тази дума, защото ако я използваме, значи са признати.

 

И както каза вашият министър-председател, нито са ислямска, нито са държава.. Дори в самия ислямски свят има реакции, че това няма нищо общо ..

Да, че няма нищо общо с исляма.

Според нас няма друг избор, освен да ги унищожим или не знам как кажа.. да ги победим.

Това е много важно.

Това е спешно, защото мислим, че тези хора от няколко месеца са опасни.

Контролират една голяма част от Сирия и Ирак, където има петролни кладенци. Това значи, че могат да имат пари. Ако имат пари, значи, че могат да купуват оръжие. И т.н.

 

Войната, ако се води там по въздуха, а по-късно може би и по суша, горе-долу е предвидима. Първият ми въпрос беше какво става тук? Във Франция има повишена степен на готовност за опасност от терористични актове.

Това е много трудно, защото сме демокрации и това значи, че хората са свободни.

Но трябва да има много твърдо сътрудничество между всички служби на страните от ЕС и страните от коалицията.

Сега във Франция се опитваме да изменим закона. Хората, които са джихадисти и които са пътували, или искат да отидат в Сирия и Ирак да се бият на страната на Ислямска държава да не бъдат пускани.

 

Има ли проблем, тъй като и в България има хора, които проповядват исляма. И във Франция има.. съвсем други, съвсем мирни хора. Има ли напрежение в обществото. Засега няма поляризация, поне във Франция, по политическа линия..

Не, засега не.

Във Франция живеят горе-долу 6-7 милиона мюсюлмани. Около 10% от населението. Това са хора, които живеят нормално. Има – колко, не се знае точно, няколко стотици, които са ходили или могат да отидат в Сирия за джихада.

 

Т.е. във Франция няма стигматизиране на мюсюлманите заради това, което става.

Не. Това е нещо, на което искаме да се противопоставим. Защото мислим, че няколко стотин души не могат да заплашват всички мюсюлмани, които живеят във Франция.

 

Видяхме, че от Ню Йорк българският президент трябваше да опровергава информация на социалистическия вестник Дума, че България ще прати войници в Ирак, което е ясно, че е с предизборно послание.. Политическата класа във Франция единна ли е по този въпрос?

Надявам се, и по принцип би трябвало да е. Сигурно има няколко политически битки, но по принцип, когато има такава жертва, такава драма, нашите политици са сериозни хора и са единни поне за момент.

 

А по отношение на това, което трябва да бъде направено срещу джихадистите?

Има партии, които не искат Франция да бъде въвлечена в тази война. Четох съобщения от нашата комунистическа партия и от Националния фронт, но другите партии, които са в парламента са обединени в полза на коалицията.

 

А по отношение на Русия? Следим сагата с евентуалната доставка на хеликоптероносача Мистрал за Русия. Засега е ясно, че няма да има такава доставка, но как стоят нещата по отношение на курса, който Франция трябва да води към Русия?

Според нас Русия би трябвало да е партньор. За съжаление от няколко месеца вече забелязахме, че Русия има поведение, което не е много мирно в Европа. Дори извърши окупация на част на европейска страна, Украйна. Може би има и руски войници и в другата част на Украйна. Проблемът е в Русия и в поведението и решенията на г-н Путин.

Затова моят президент реши в началото на август да не достави този военен кораб Мистрал, защото поведението на Русия е толкова опасно.

 

Влизаме в България.. България какъв член е на НАТО и на ЕС, според вас – лоялен, стабилен, предвидим?

Да. Повече от 15, или 20г. Сигурно е, че България иска да е член на ЕС и на НАТО. Нации, които искат да бъдат демократични, да живеят в един мирен свят.

 

Това е лозунг, г-н посланик.. Нали видяхте какво стана с дебата по стратегията 2020? Нали виждате сега какво става покрай Ислямска държава?

Добре. Нормално е да има дебат, защото Русия за вас и не само за вас е партньор, важна страна, с която имате връзки, които са различни от нашите, но са много силни. И – нещо, което не е много добре за България според мен – вие сте зависими от Русия за горе-долу 100% от петрола и 85% за газ, които идват от Русия.

 

Дали обаче зад тази чисто икономическа, енергийна зависимост, не се крият други неща? В настроенията на политици, бизнесмени, слоеве от обществото?

Да, може би има неща, които се крият, но има и неща, които не се крият. Примерно има българи, които мислят, че Русия е нещо като голям брат на България. Което според мен е странно. Защото според мен страните са независими и нямат големи братя. Страните нямат нито братя, нито сестри.

Страните са различни, независими и имат връзки като между зрели хора.

Така че хората, които смесват Пушкин и Путин, мисля, че грешат.

 

Днес вашият колега, посланикът на Великобритания, Джонатан Алън беше на обиколка в Родопите. На вас какво ви прави впечатление от предизборната кампания?

Още не съм ходил в Родопите. Ходил съм, но не за кампанията.

Кампанията ми се струва спокойна, което е добре всъщност. По-добре е изборните кампании да бъдат спокойни, отколкото да са битки. Това е по-нормално и по-ефикасно.

Българите искат да имат стабилно правителство, за няколко години, не само за няколко месеца и това мисля, че е нормално.

 

Нали видяхте, че основният елемент от тази кампания е скандалът около КТБ. И тъй като големите инвестиции на Франция са около банковото дело – тук са BNP Paribas, Credit Agricolе, Societe Geerale и т.н. – този проблем притеснява ли ви?

Да, естествено, този проблем ни притеснява.

 

Вашата оценка

Притеснява ни, защото тази банка беше почти най-голямата българска банка.

 

Четвъртата..

Четвъртата, но ако говорите само за български банки, които са с български капитал, тази, мисля, беше първата.

Очевидно надзорът над тази банка не беше толкова стриктен и ефикасен. Защото виждаме, че тя много бързо стана неплатежоспособна..

Това е голям проблем.

Тази банка сигурно е имала връзки, била е инструмент в българския политически свят. И затова може би надзорът е бил малко занижен.

Мисля, че тази банка, ако е нужна за българския финансов сектор, ако трябва да се запази, решението може да дойде само от акционерите й. Мисля, че не би било честно да се използват парите на данъкоплатеца.

 

Инвестиционният климат на този фон?

Не само за френските фирми, за всички фирми климатът сега не е много добър, защото няма правителство.. Има съмнения за надзора, за финансовия сектор, въпреки че другите банки са здрави, 60-70% от сектора е в ръцете на други банки, които са много силни.

 

Не ви ли притеснява, че в България трябва да бъде направена реформа на правосъдната система? За да има сигурност?

Чакаме отдавна тази реформа. Има съмнения, не само в ЕС, но и в България, която е в ЕС, дали съдебната система функционира много добре.

Вижте видеото.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback