Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Пазарен анализ Денят он ер 24 септември 2014

25.09.2014 | 07:11
Пазарен анализ Денят он ер 24 септември 2014

Пазарен анализ на Владимир Сиркаров в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 24 септември 2014


Проблемът с аванса на Китай за газопровода силата на Сибир не е решен. Така че не е ясно какви доходи би имала Русия от източното направление.

Темата за приходите в бюджета на Русия са много важни от гледна точка на събитията в Украйна и понижаващите се котировки на петрола. Знаем, че някои наричат Русия „петролна държава“, защото близо 50% от приходите към бюджета са свързани с износа на петрол.

 

На петрол или енергийни източници?

На петрол.. Това е много важно и като приток на чуждестранни инвестиции, чужда валута, какъвто проблем коментирахме, че има и ще има в следващите месеци.

 

Затова се наложиха тези интервенции на Централната банка за суаповите сделки..

Да, Централната банка излезе със съобщение, че има недостиг на долари. Това е официалната позиция. Затова се намесва.

 

Всеки в Русия в момента – фирма или частно лице, когато се добере до долари, гледа да ги скъта. През лятото говорих с руснаци на почивка, които казаха, че са притеснени. Гледат спестяванията си да обръщат в долари, не в евро.

Да, неминуемо. Виждаме, че най-вероятно икономическият растеж ще възлезе на 0,3%, а предварителните прогнози бяха за 2,5-3%. Миналата година Путин имаше амбиции ръстът на БВП да достигне до 6%. Определено проблеми има. Виждаме и спадащите котировки на петрола. Много са спекулациите при какви нива на котировките на цените на петрола от Урал ще има неизпълнение на бюджета или дефицит.

Говори се, че при котировки 100-105 долара ще има балансиран бюджет и виждаме, че прогнозите сочат по-ниски котировки.

В момента сме стабилно под 105.

 

Вижте видеото